Heroji 2007.



MIA ČAUŠEVIĆ (21)

Ravenna

Hrvatska odbojkašica zaustavila je pijanog vozača ubojicu. Izlazeći iz diskoteke u Ravenni u srpnju 2007., začula je tupi udarac i vidjela muškarca koji je automobilom, očito pijan, krivudao po cesti. Mia je sjela u auto i krenula za njim, signalizirajući mu da stane. Uspjela ga je zaustaviti i pozvati policiju. Ranije te večeri pregazio je dvoje ljudi, a jedna je žrtva umrla. Grad Ravenna dodijelio joj je titulu počasne građanke.

OPŠIRNIJE

Radila sam za šankom kluba BBK u Ravenni i izašla u 2.45 sati. Sjela sam u svoj Golf i nakon samo 30 metara čula jak udarac i vidjela crni auto kako me pretječe s desne strane preko parkirališta uz cestu. Nikako nije uspio voziti ravno pa se zabio i u stup, prisjetila se Mia Čaušević, mlada hrvatska odbojkašica, kći odbojkaške legende Nurka Čauševića, koja 12 godina živi u Italiji. Za volanom crne Ibize sjedio je Matteo Canini (28). Prema očevidu policije, do tada je već pregazio dvije osobe. Jednu je ubio. Imao je 2,08 promila alkohola u krvi.

- Mislila sam da će se zaustaviti da nazove policiju jer je razbio tuđe automobile, ali počeo je bježati, a ja sam krenula za njim. Pratila sam ga kilometar, trubila mu i signalizirala svjetlima, ali ništa. Pretekla sam ga tek kad je usporio kraj kružnog toka pri kraju ceste. Auto mu je bio sav razbijen i vikala sam mu kroz prozor da mu je bolje da stane. Mislim da me uopće nije čuo koliko je bio pijan - priča Mia.

Ona je svoj automobil prepriječila i zaustavila Caninija na izlazu iz kružnog toka. Bio je toliko pijan da ju nije ni primijetio kad mu je došla do prozora i pokucala na vrata.

- Pitala sam ga je li dobro. Ništa nije govorio već je samo ispružio i pokazao mi krvave ruke. Htjela sam ga izvući iz auta na sigurno, ali se vrata nisu dala otvoriti koliko je njegov auto bio razbijen - priča Mia.

Iako je mogla zapisati broj tablica, što bi bilo dovoljno da ispuni svoju građansku dužnost, ona je odlučila pratiti pijanog vozača i na kraju ga čuvati do dolaska policije, sljedeći dan otišla je na posao kao da se ništa nije dogodilo. Tek je poslije doznala što je čovjek kojeg je zaustavila napravio. U znak zahvale Miju je primio gradonačelnik Ravenne Fabrizio Matteucci, a nakon nekoliko dana proglašena je i počasnom građankom.