Heroji 2007.



BOŽANKA BARIŠIĆ (64) i RUŽICA RASPOVIĆ (55)

Zagreb

Spašavajući život supruga i sina, dvije žene u prvoj unakrsnoj operaciji u Hrvatskoj darovale su bubreg. Božanka Barišić iz Zagreba darovala je bubreg Ružičinu suprugu, a Ružica Raspović iz Sukošana svoj je bubreg darovala Božankinu sinu. Ovim nesebičnim djelom spasile su dva života i stekle doživotne prijatelje, iako se ranije nisu poznavale. Obje obitelji postale su kućni prijatelji i u čestom su kontaktu.

OPŠIRNIJE

S jedne strane impresivan medicinski tim - dva nefrologa, deset kirurga, četiri anesteziologa, osam instrumentarki, četiri anesteziološka tehničara, četiri perfuzionista (ljudi koji brinu o organima) i petero inženjera i tehničara u laboratoriju - sveukupno 37 ljudi. S druge strane, Božanka Barišić (63) i sin Borislav Maoduš (34) iz Zagreba, te supružnici Ružica (54) i Dragan (57) Raspović iz Sukošana - dva primatelja i dva davatelja bubrega.

Svi zajedno sudionici su prve unakrsne transplantacije u Hrvatskoj koju je 3. srpnja obavio tim Kliničke bolnice Merkur. U operaciji koja je trajala 3,5 sata u četiri operacijske dvorane Ružica Rašpović, kućanica, dala je bubreg Borislavu Maodušu, ekonomistu, a Božanka Barišić, umirovljenica, dala je bubreg Draganu Rašpoviću, umirovljeniku. Majka i sin nisu se prije operacije poznavali sa supružnicima, a ni jedni ni drugi nisu mogli riješiti problem doniranja bubrega unutar vlastitih obitelji zbog loše podudarnosti. Stoga su liječnici KB-a Merkur predložili obiteljima da si međusobno pomognu jer su unakrsno postojale podudarnosti koje u svojim obiteljima nisu imali. Obje žene, davateljice bubrega, bez razmišljanja su pristale na takvu varijantu, a zahvalne su liječnicima jer su im dali mogućnost unakrsne transplantacije.

Muškarci, primatelji, bili su isprva malo suzdržaniji u odluci, ali samo zbog straha za majku, odnosno suprugu. No ipaksu pristali. Svih četvero sudionika unakrsne transplantacije sada su dobro i žive nove i sretne živote u kojima nema bolesti i dijalize. Zbog evidentnog uspjeha ovakve vrste razmjene organa, liječnici KB-a Merkur najavili su da će unakrsnih transplantacija, inače uobičajenih u Europi i svijetu, ubuduće biti još.