Heroji 2007.



VINKO PULJIĆ (63)

Sarajevo

Kardinal je spasio život ženi koju su nožem napali razbojnici. Vraćajući se s posla, kardinal i nadbiskup vrhbosanski u središtu Sarajeva vidio je kako su dvojica muškaraca napala ženu. Tukli su je i rezali nožem pokušavajući joj oteti torbicu. Kardinal je izašao iz automobila i uplašio razbojnike koji su tada pobjegli.

OPŠIRNIJE

Prodavačica u kiosku u Sarajevu, M. T., vraćala se 13. lipnja s posla oko 23 sata. I vjerojatno nikad ne bi stigla kući da ju nije spasio nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić. Nesretnu ženu su na stubama Ulice Pehlivanuša u središtu Sarajeva napala dva razbojnika te ju počela udarati i rezati nožem po glavi i vratu. Dok je bespomoćna zapomagala, naišao je kardinal Puljić u svom džipu. S njim je u automobilu bio i njegov vozač.

- Preko vozača sam pritisnuo sirenu i rekao mu da stane. Kad su napadači vidjeli da smo stali i da namjeravamo izaći iz auta, pobjegli su, a mi smo potom pozvali policiju i Hitnu pomoć - ispričao je nakon napada hrabri kardinal.

Oko krvave žene ubrzo su se strčali ljudi te donijeli vodu i ručnike. Pomogli su joj dok nije stigla Hitna pomoć.

- Kad sam shvatila da će me ona dvojica napasti, pokušala sam se domoći obližnjeg kafića, ali bilo je kasno. Bacili su me na tlo i udarali željezom po glavi. Torbu sam držala čvrsto na svojim prsima, a onda sam ugledala džip i kardinala. Njegovo lice bilo je zaprepašteno - izjavila je nakon napada nesretna prodavačica.

Kardinala je, kako je poslije rekao, jako potresla brutalnost na koju je naišao. Poručio je da oni koji su skloni zlu ne prežu ni pred prostorom ni pred situacijom u kojoj se nalaze te kako bi volio da strukture sigurnosti omoguće ljudima siguran život u Sarajevu.