Heroji 2007.



PERO BUDIM (32)

Jankovci

Porodio je ženu u automobilu. Supruga Anita (29) bila je u devetome mjesecu trudnoće. Počeli su trudovi i uputili su se prema vinkovačkoj bolnici. No stigli su tek do obližnjih Mirkovaca. Supruga je jedva skinula hlače, a bebina glavica već je bila vani. Uspaničeni tata Pero se pribrao i, uz pomoć savjeta supruge te okupljenih prolaznica, pomogao svojoj kćerkici Eni da dođe na svijet. Nije bilo komplikacija.

OPŠIRNIJE

Proteklog rujna nije mogao vjerovati što mu se događa. Supruga je dobila trudove pa su krenuli prema bolnici u Vinkovcima. Pero i Anita Budim kratko su se vozili, a onda je počelo. Supruga više nije mogla izdržati i počela je rađati. Stigla je samo skinuti hlače. Hitna pomoć bila je predaleko, a on je zaustavio auto uz cestu i stajao kraj automobila.

- Upomoć! Upomoć! Žena mi rađa! Što da radim!? Recite mi što da radim!?, vikao sam tada iz petnih žila - priča Pero Budim i priznaje da se malo uspaničario.

Jer čim je Anita skinula hlače, bebina glava je već virila iz nje. Nekolicina prolaznika koji su se slučajno našli na ulici Mirkovaca, gdje se uz cestu zaustavio Pero, začuđeno su gledali uplašenog muškarca. Dotrčala je neka starija žena: - Gotovo je. Dijete je već izašlo. Uhvati ga polako za glavicu i lagano izvlači, a onda ga digni majci na prsa - navodila ga je nepoznata žena. Beba mu je lagano “ispala” na ruke pa joj je stavio prst u usta da joj pročisti grlo. Malena je sretno zaplakala na maminim prsima, a tata Pero skidao svoju majicu da je umota. Ima već dvoje djece i oduvijek je htio prisustvovati ženinom porodu, al’ ovaj sada ga je zatekao nespremnog. U daljini su se čule sirene Hitne pomoći, koju je pozvao još kad su krenuli od kuće.

Ena je danas zdrava i dobro napreduje...