Heroji 2007.



IVAN KLASNIĆ (28)

Zagreb

Nakon transplantacije bubrega, mladi nogometaš uspio se vratiti na travnjak. Lani su mu počeli otkazivati bubrezi. Majka mu je darovala svoj, no tijelo ga je odbacilo. Nakon dva mjeseca i otac mu je darovao bubreg. Operacija je uspjela. Vratio se profesionalnom nogometu. Na Europskom prvenstvu u Austriji za našu reprezentaciju zabio je dva gola, a nedavno je potpisao ugovor s francuskim klubom Nantes.

OPŠIRNIJE

Malo bi se koji sportaš vratio da ga je zadesilo ono što se dogodilo Ivanu Klasniću u 2007. Bio je na vrhuncu karijere, supruga Patrizia baš je rodila kćerkicu Fabienne Colin, a napadač Werdera i hrvatske reprezentacije teško je obolio. Počela su mu otkazivali oba bubrega i nije bilo druge - morao je hitno na transplantaciju. Bubreg je donirala majka Šima i Ivan je 27. rođendan, 29. siječnja, dočekao u bolničkoj sobi. Ubrzo je uslijedio novi šok - tijelo je odbacilo majčin bubreg. Prošla su još dva mjeseca i u ožujku je Ivan opet morao pod nož - ovog puta transplantirali su mu očev bubreg. Srećom, tijelo ga je prihvatilo. No Ivan je psihički bio slomljen.

- Bilo mi je teško. Nisam imao snage ni gledati utakmice - rekao je Ivan o razdoblju kad su šanse da opet istrči na Werderov stadion s brojem 17 na leđima bile uistinu vrlo, vrlo slabe.

No Klasnić je, srećom, tvrdoglav tip. Tri-četiri mjeseca poslije, kad se pokazalo da nema novih komplikacija s transplantiranim bubregom, počeo je polako trenirati. I 15. prosinca stigla je nagrada, centarfor s presađenim bubregom dao je dva gola Bayeru!

- Umalo sam zaplakao. Sve mi je prošlo kroz glavu, sve što mi se događalo u zadnjih 11 mjeseci. Hvala navijačima, nisam zaboravio onaj transparent u Rijeci - poručio je Klasnić.