Heroji 2008.



LUKA RITZ (1990.-2008.)

Svačije je pravo disati, svačije je pravo živjeti, samo godinu dana prije smrti napisao je Luka Ritz, maturant Grafičke škole u Zagrebu. Zbog mobitela i tri kune 1. lipnja su ga pretukli huligani, a on je 12 dana kasnije podlegao ozljedama. Roditelji su poštivali Lukinu želju i darovali su njegove organe. Mladić je time mnogima omogućio novi život, a zbog svoje tragične sudbine postao je simbolom borbe protiv uličnog nasilja.

OPŠIRNIJE

Svačije je pravo disati. Svačije je pravo živjeti! Napisao je to u školskoj zadaći Luka Ritz (18) godinu dana prije nego što je ubijen. Huligani su ga 1. lipnja pretukli na Mostu slobode u Zagrebu zbog tri kune i mobitela. Umro je u bolnici dvanaest dana kasnije. Sa 17 godina odlučio je da će nakon smrti darovati organe, i njegovi roditelji Suzana i Reno Ritz ispoštovali su tu želju. Spasio je mnogo života u Hrvatskoj, ali i u drugim europskim zemljama.

- Njegovo srce i dalje kuca, prvo je što sam pomislila kad sam čula da su sve transplantacije uspjele - rekla nam je tad majka Suzana.

Zahvaljujući Lukinim roditeljima i prijateljima koji su pokrenuli hrvatsku javnost, on je postao simbol borbe protiv uličnog nasilja. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa osmislilo je nagradu za promicanje tolerancije i škole bez nasilja koja nosi njegovo ime.

- Sva ta djeca, svi su oni Luka. Svi su laka meta za nasilnike - smatra majka Suzana.

Luka je bio maturant zagrebačke grafičke škole. Imao je bend Shangri La, u kojem je svirao bas gitaru. Želio je upisati novinarstvo i postati glazbeni kritičar. Ubijen je, no dao je život drugima. Njegovi krvnici su uhićeni i čekaju suđenje.

VRATIO SE POMOĆI KOLEGICI

U 8. razredu osnovne škole Luku i njegove prijatelje napao je bivši policajac iz zagrebačkih Dugava. Luka se grudao s prijateljima, a muškarac je počeo vikati na njih. Svi su pobjegli osim prijateljice Mateje. Kad je Luka vidio da je muškarac tuče, vratio se i sam dobio batine.