Heroji 2008.



ĐURĐICA STOJČEVIĆ (37)

Narta

Vidjevši dječaka (4) kako se utapa u ribnjaku, skočila je i izvukla ga iz vode. Dječak je već bio plav i nije davao znakove života. Okupljeni ljudi zaključili su da ga nema smisla reanimirati jer je ionako već umro. No Đurđica nije odustajala i davala mu je umjetno disanje.Nakon 5. puta je uspjela i oživjela dječaka.

OPŠIRNIJE

Početkom listopada veselu dječju igru uzburkalo je komešanje i vrisak djece i žena u Narti kraj Bjelovara. U svojoj kući čula ih je Đurđica Stojčević (37). Odmah je otrčala do obližnjeg kanala ribnjaka gdje se okupilo mnogo ljudi. U metar dubokom i oko četiri metra širokom kanalu utapao se Matija Krajnović (4).

- Dok su svi zapomagali i vrištali, a među njima i moja nećakinja Zorica, dječakova majka, ja sam izula cipele i iz sve snage potrčala prema ribnjaku. Bila sam zaprepaštena jer sam ugledala dijete kako poput gumene lutke potrbuške pluta na vodi. Bratić Stevo Gubić i ja odmah smo ušli u kanal i izvadili Matiju, koji nije davao znakove života - prepričala je Đurđica.

Iako nikada u životu nije učila ništa o pružanju prve pomoći, odmah se sjetila da je na TV-u vidjela kako se daje umjetno disanje i pomaže unesrećenima.

- Nakon pet bezuspješnih pokušaja nisam odustajala. Bratić mi je kazao da je dječak već mrtav i da mu više ne možemo pomoći. Već je bio plav oko usta. Ipak, izgleda kao da se i sam Bog smilovao nesretnom djetetu. Svi su već digli ruke od njega, no mali Matija tada je iz sebe izbacio mulj - kazala je Đurđica, samohrana majka troje malodobne djece.