Heroji 2008.



PETRA (12) I KARLO (13) CRNEKOVIĆ

sv. Ivan Zelina

Iako su se bojali velikog požara koji je zahvatio dječju sobu u obiteljskoj kući, hrabro su i smireno pozvali vatrogasce i susjede u pomoć a zatim sami počeli gasiti vatru. Požar je buknuo zbog kvara na instalacijama, a pribrani mališani uspjeli su pravovremenom reakcijom spasiti obiteljski dom. Vodila ih je misao da se ne smiju predati strahu i odustati od spašavanja.

OPŠIRNIJE

U školi nas zezaju. Kažu da će, ako plane kod njih, zvati nas da im spašavamo kuću, pričaju Karlo (13) i Petra (11) Crneković. Krajem rujna bili su sami kod kuće u Keleminovcu, kraj Sv. Ivana Zeline. Roditelji Ivan (34) i Sanja (33) vraćali su se kući iz susjednog sela gdje su bili u posjetu prijatelju. Brat i sestra su osjetili dim koji je dopirao iz dječje sobe. Petra je otvorila vrata i vatra je suknula prema njoj. Skoro joj je planula kosa. Usprkos velikom strahu, prisebni Karlo rekao joj je da ode po pomoć.

- Petra je odjurila susjedima da zove roditelje i vatrogasce, a ja sam uzeo crijevo s vodom i polijevao vatru dok nisu došli vatrogasci - kaže Karlo.

Brza reakcija hrabrih mališana spriječila je da se vatra proširi na cijelu kuću. Izgorjela je dječja soba. Nestali su udžbenici, odjeća i mnogo lijepih uspomena. Požar su prouzročile neispravne instalacije.

- Najviše mi je žao krstovnice te prve lutke s kojom sam se igrala - kaže Petra. - Karlo i Petra su naši heroji. Tko zna gdje bismo sada bili, da oni nisu toliko hrabri - rekli su ponosni roditelji.

Obnovili su sobu mališana, a na požar ih sada podsjećaju jedino spaljene stvari koje drže na dvorištu.

SVI SU SLOŽNI U OBITELJI

Ivan i Sanja Crneković imaju četvero djece. Uz Karla i Petru, tu su Luka (7) i Lucija (3), koji su u vrijeme požara bili s roditeljima. Svi, osim male Lucije, članovi su mladih vatrogasaca. Ipak, Karlo i Petra sigurni su što će postati kad odrastu. Petra želi biti cvjećarica, a Karlo profesor infomatike.