Heroji 2008.



KRISTIJAN BUBLIK (10)

Orahovica

Brzom i prisebnom reakcijom spasio je život prijatelju Mateju (8). Pijani vozač mahnito je jurio kroz Orahovicu. Kristijan (na slici desno) ga je vidio i shvatio kako će pregaziti Mateja koji je stajao uz cestu. Nije bilo vremena da upozori prijatelja na opasnost. Skočio je prema njemu i u posljednjoj sekundi ga povukao prema sebi. Samo nekoliko metara dalje vozač je udario u grupicu djece i ubio jednog dječaka.

OPŠIRNIJE

Početkom rujna grupica djece igrala se na glavnoj ulici u Orahovici. Jedino je Kristijan Bublik (10) primijetio vozača koji je jurio prema nogostupu i njegovu prijatelju Mateju Volineku (8). Nije bilo vremena za upozorenje.

- Stajao sam kraj ograde. Moj prijatelj Matej bio je nekoliko metara naprijed prema cesti. Skočio sam, uhvatio ga rukom za kosu i povukao prema sebi. Samo sekundu kasnije kraj nas je kao vjetar projurio auto - prisjetio se Kristijan.

Dok su oni ležali na travi, automobil je udario u trojicu dječaka: Gabrijela Šporčića (13), Krešu Vrkića (11) i Matka Kaltenbachera (12). Pijani vozač nastavio je vožnju, udario u još jedan automobil i drvo i tek se tada zaustavio. Maleni Gabrijel preminuo je u bolnici, dok su Matko i Krešo, s teškim ozljedama i nakon višednevne kome, došli k svijesti. I danas se oporavljaju od posljedica najteže orahovičke tragedije.

- Žao mi je što nisam mogao spasiti i ostale - rekao je Kristijan Bublik - Kiki, najmlađi orahovički junak, dodajući da bi u sličnoj situaciji postupio jednako. O svojoj sigurnosti nije ni razmišljao već je, kaže, htio spasiti prijatelje od poludjelog automobila.

POHVALIO GA I GRADONAČELNIK

Kiki me je počupao i tako mi spasio život!, rekao je prestrašenim roditeljima Matej Volinek trčeći kući nakon nesreće. Kristijan mu je prvi susjed, a dječaci su sada još bolji prijatelji nego prije tragedije. Gradonačelnik Josip Nemec posebno je pohvalio Kikijevu hrabrost i darovao mu laptop.