Heroji 2008.



DAMIR BRDARIĆ (49)

Rušan

Doznavši da bi život njegove teško bolesne nećakinje Danijele, inače majke dvoje djece, mogla spasiti samo hitna transplantacija bubrega, nije dvojio. Odmah joj je ponudio svoj bubreg. U zagrebačkom KBC Rebru uspješno su ih operirala dva tima liječnika. Damira su u odluci podržali supruga i njihovo dvoje djece, a Danijela danas može uživati u novome životu.

OPŠIRNIJE

Mislio sam kako ta dječica moraju imati majku. Odmah sam rekao da ću joj ja dati bubreg ne prođu li njezini roditelji testiranja. Odlučio sam u trenu, kao i kad sam ‘91. otišao u rat, objašnjava Damir Brdarić (49) iz Rušana kraj Virovitice odluku da nećakinji daruje lijevi bubreg. Danijeli Domokuš (29) liječnici su 2003. dijagnosticirali kronično 60-postotno oštećenje oba bubrega. Do lanjskog rujna ova majka dvoje mališana starih sedam i devet godina uzimala je samo lijekove, no stanje se pogoršalo. Više od godinu dana odlazila je tri puta na tjedan po pet sati u Viroviticu na dijalizu. Njezini roditelji nisu prošli testiranja za donore. Iako je kao dragovoljac prošao strahote ratišta, Damir nam je priznao da je strahovao od bolnice i kirurškog zahvata. I sam je otac dvoje djece, no želio je pomoći nećakinji koju je gledao kako odrasta. U zagrebačkom KBC-u Rebro dva tima liječnika su ih operirala 4. studenog. Danijeli bolesne bubrege nisu dirali, a Damirov su joj implantirali s lijeve strane trbuha.

- Kao da ga imam od rođenja, osjećam ujakov bubreg jedino kad rukom prođem po trbuhu - priča Danijela u zagrljaju svojih mališana, presretna što je dobila priliku za novi život.

OBITELJ JE BILA SLOŽNA

Supruga Marica (46) i naše dvoje djece podržali su me u odluci. Imam divnu obitelj. Niti jedanput nisu pitali: ‘Zašto to radiš?’, dodaje i zahvaljuje liječnicima te osoblju bolnice. Odlično su, kaže, obavili svoj posao i brinuli se za njih dok su ležali u bolesničkim krevetima.