Heroji 2008.



MILKA (94) I TONKA (92) MATOŠIĆ

Split

Sestre Milka i Tonka darovale su udruzi Lovret zemljište vrijedno 11 milijuna kuna te još dva milijuna kuna kako bi izgradili Dom za stare i nemoćne. Smatrale su, kažu, da im novac u toj poodmakloj dobi ne treba, a može pomoći mnogima. Uz smještaj, nude više od 500 obroka na dan za siromašne i nemoćne u splitskoj županiji. Korisnicima doma na raspolaganju će biti i centar za krizne intervencije te dnevni boravak.

OPŠIRNIJE

Sestre Milka (94) i Tonka (92) Matošić potječu iz stare splitske težačke obitelji. Nisu se udavale, a nakon smrti brata i sestre, koji su također dugo poživjeli, naslijedile su sva obiteljska zemljišta. Vrijednost njihovih posjeda broji se u milijunima kuna, no skromnim sestrama to ništa ne znači. Žive od svojih “penzijica”, a ovozemaljskim dobrima odlučile su pomoći bližnjima. Kršćanskoj udruzi Lovret darovale su zemljište na splitskoj periferiji vrijedno 11 milijuna kuna. Kako bi na njemu što prije započela gradnja Doma za skrb starih i nemoćnih, sestre su donirale i dva milijuna kuna gotovine.

- Stare smo i nemoćne da bismo sad putovale i uživale, pa smo odlučile pomoći onima kojima treba - kaže starija, ali i vitalnija Milka.

Obiteljski stručnjak za odnose za javnošću, kako joj tepaju u udruzi Lovret, tečno razgovara na četiri strana jezika. Unatoč godinama ne miješaju joj se engleski, njemački, francuski i talijanski jezik. Još može čitati i šiti bez naočala. Tonku, međutim, ni vid ni sluh ne služe baš najbolje. Lako se umaraju, pa dobar dio dana provedu ležeći. Ne traže nikakve nagrade za svoj altruizam jer je za njih učiniti dobro prirodna stvar.

PRVA FAZA RADOVA GOTOVA

Sestre su odlučile donirati zemljište i novac udruzi Lovret jer se godinama skrbi o njima. Dom, koji po svojim mentoricama i donatoricama nosi ime “Matošić”, završio je prvu fazu radova. U prizemlju se nalaze dnevni boravak, kancelarije za osoblje i apartmani za Milku i Tonku.