Heroji 2008.



fra DRAGO GVERIĆ (56)

Zagreb

Hrabri misionar u Kongu je propovijedao i gradio škole za djecu vojnike. Unatoč opasnosti, mališane je s prvih crta bojišnice vodio u klupe, a umjesto oružja u ruku im je stavio olovku. Djecu je, osim čitanju i pisanju, naučio i nekim zanatima. Inspirirao je i druge u tom kraju koji su nastavili raditi s djecom i kada je fra Gverić napustio Kongo kojeg smatra drugom domovinom.

OPŠIRNIJE

Djeca, pa i ona koja su bila u najgorem stanju, osjete ako se žrtvuješ za njih. U Republici Kongo u građanskom je ratu bilo oko 30.000 djece. Ubijali su, pili alkohol i drogirali se. Htio sam im pomoći, dati priliku za novi život. Osnovao sam 2004. osnovne, srednje i strukovne škole u Kazibi. Mališani koji su do jučer držali pušku, danas uče stolariju i zidarstvo te pisanje i čitanje. Neke od malih vojnika morao sam sakupljati po barikadama - priča fra Drago Gverić, hrvatski misionar čije ime u Kongu dobro znaju.

Vojnici su mu zbog spašavanja djece često prijetili ubojstvom. Ponosan je i sretan što je prvih 150 njegovih učenika zaposleno. Od milja ih zove malim gerilcima. Fra Gverić, rodom iz Vrlike, uspio je tijekom 30 godina života u Africi među stanovnicima steći poštovanje i autoritet. Dugo je bio jedini bijelac koji je živio izvan afričkoga grada, u unutrašnjosti. Društvo su mu pravili papiga i majmun. Jezik plemena Baši, maši, naučio je za tri mjeseca od belgijskog misionara. U Africi se, kaže, nikad nije osjećao strancem. Njegove mise su posebne, vesele, s puno pjesme i plesa. Prije dva mjeseca premjestili su ga u Italiju, u Molise, a velika mu je želja vratiti se u Kongo.

U KONGU JE JEO I ZMIJE

Moje srce je u Kongu, rekao je fra Gverić te dodao da je život posvetio Africi. Naučio je jezik, pomagao im, gradio, a kako bi im bio što bliže, na večerama je jeo i zmije. - Nikad ne bih otišao iz Konga da nisam ondje ostavio dvojicu crnih lokalnih fratara koji će nastaviti moj rad - zaključio je.