Heroji 2009.



NEDJELJKO DOLJANAC (38)

Valpovo

Njemački turist je, noću, na pogrešnoj stanici sišao s vlaka. Zalutao je u Valpovu i u mraku upao u septičku jamu. Ondje je izgubio dokumente. Izvukli su ga i odveli policajcu Nedjeljku Doljancu. On ga je okupao, napojio i nahranio. Zatim je nazvao njegovu majku i rekao joj neka se ne brine, a potom je zatražio od njemačkog veleposlanstva dokumente kako bi se turist mogao vratiti kući...

OPŠIRNIJE

U ured Nedjeljka Doljanca (38), policajca u Odjelu za nezakonite migracije u Policijskoj postaji u Valpovu, na Badnjak '08. godine doveli su 20-godišnjeg mladića. Nije govorio hrvatski, bio je mokar i smrdio je na fekalije.

- Pozvao sam prevoditelja da mi pomogne u komunikaciji. Bio je to Nijemac Denis Guney (20) iz Rastatta, koji je bio u Osijeku kod prijatelja. Krenuo je noćnim vlakom za Zagreb. Valjda je zaspao i mislio je da je stigao u Zagreb vidjevši stanicu u Bizovcu. Izašao je. Rekao je da je lutao po mraku i upao u septičku jamu u nekom dvorištu te da je tu izgubio sve dokumente. Dao sam mu čistu odjeću da se presvuće, donio mu hrane i organizirao noćenje. Nazvao sam njegovu mamu da joj kažem da ne brine te njemačko veleposlanstvo da mu pošalju putni list - prisjetio se Doljanac.

U smeću na stanici je pronašao mladićevu kartu za vlak koja je još važila. Kupio mu je novu rezervaciju i ujutro mladića posjeo na vlak za Zagreb te mu dao i 50 kuna. Zamolio je vlasnika septičke jama da ju ispumpa te je tu pronašao mladićeve dokumente, bankovne kartice i 130 eura.

- Sve sam to oprao i osušio te poslao u Njemačku. Nazvala me njegova mama i zahvaljivala se. Meni je bilo važno da on provede Božić s obitelji - kazuje nesebični Doljanac.

Mladić mi nikada nije zahvalio, no nazvala me njegova mama. Drago mi je da je on dobro. Doljanac o kontaktima s mladićem kojemu je pomogao i drugi su prepoznali nesebičnost i dobrotu.

I DRUGI SU PREPOZNALI NESEBIČNOST I DOBROTU

Policajac Nedjeljko Doljanac dobio je priznanje za nesebićno pomaganje njemačkom turistu koje mu je uručio njemački veleposlanik u Hrvatskoj Bernd Fischer. Hrvatska policija nagradila ga je novčano. On i dalje radi u policijskoj postaji u Valpovu, tvrdeći da bi na njegovom mjestu svatko pomogao čovjeku u nevolji.