Heroji 2009.



ZLATKO UVANOVIĆ (41)

Osijek

Hrabri vatrogasac Zlatko Uvanović, čuvši da je njegovu prijatelju zakazala vatrogasna maska, pohrlio mu je u pomoć riskirajući vlastiti život. U gotovo filmskom scenariju prijatelja je dovukao u siguran zaklon, a zatim se, boreći se s gustim dimom i vatrom, jedva spasio...

OPŠIRNIJE

Zlatko Uvanović (41) i Vjeko Pejić (37) iz Osijeka su najbolji prijatelji već 15 godina. Rade u profesionalnoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi. Iako su gasili mnoge požare, onaj na robnoj kući Doma koji je izbio 5. lipnja, umalo ih je obojicu stajao života. - Ušli smo zajedno u podrum koji je bio u dimu i u potpunom mraku. Imali smo maske za disanje i crijevo za gašenje pjenom. Vjeki se oglasila maska i imao je tri minute za izlazak iz zgrade prije nego što ostane bez kisika. Ja sam odlučio ostati gasiti, a on je pošao van s kolegom. No, nisu uspjeli naći izlaz i čuo sam njihove pozive upomoć, prisjeća se dramatičnog spašavanja Zlatko, koji je inače otac dvoje djece, baš kao i Vjeko. Kada ga je pronašao, Vjeko se već gušio. Zlatko ga je vukao za odijelo do stepenica, a potom ga prebacio preko dva metra visoke ograde. Ondje su ga preuzeli djelatnici Hitne pomoći i odmah odvezli u bolnicu. - Više ni ja nisam imao kisika i bio sam iscrpljen. Uplašio sam se da neću naći izlaz no, tapkao sam rukama po zidu i tako došao do stepenica, kaže Zlatko. On je za spašavanje kolege dobio i "Povelju humanosti" osječke županije. Najveću zahvalu dobio je od četverogodišnje Vjekine kćerkice koja mu je rekla: "Hvala ti čika Zlajo što si mi spasio tatu!"

PO STRUCI JE KONOBAR, ALI IPAK VIŠE VOLI ADRENALIN

Zlatko je trebao biti među vatrogascima koji su tragično stradali gaseći požar na Kornatima, no u posljednjem trenutku nije otputovao. Također, išao je spašavati nastradale u splitskom nagibnom vlaku smrti. Od stresa se, kaže, relaksira kućanskim poslovima, a najviše voli kuhati. Po struci je konobar, no više voli vatrogastvo.