Heroji 2009.



DARIJA MATIJEVIĆ PATKO (21)

Kutina

Mlada žena iz Kutine bila je uvjerena da je preboljela sarkom kostiju. Slobodna od bolesti, zaljubila se, udala i ostala trudna. Tijekom trudnoće liječnici su joj rekli da se opaka bolest vratila i mestastazirala. Darija se hrabro suočila s teškom prognozom i rodila je zdravu djevojčicu. Čvrsto vjerujući da ima snage pobijediti bolest, hrabro se iz dana u dan suočava s izazovima

OPŠIRNIJE

Miš moj mali, tepa Darija Matijević Patko (21) svojoj devetomjesečnoj djevojčici Matei. Zbog opake bolesti ne može je primiti u naručje. Rak kostiju joj je nedavno metastazirao na pluća, a potom i na mozak te uzrokuje teške napadaje epilepsije, a zbog kemoterapije Darija je vrlo slaba.

- Prije sam se pitala zašto baš ja, no više se ne pitam. Sad se samo borim, a imam i za koga. Snage još imam. Jedan pogled na moju djevojčicu je dovoljan da zaboravim na bolest - kazala je.

Darija je u lipnju 2006. isprva osjetila bol u listu, a potom joj je oteklo koljeno. Liječnici su mislili da je voda u koljenu, no nalazi biopsije i ultrazvuka su bili neumoljivi. Nakon 13 ciklusa kemoterapija i operacije u kojoj su joj bolesni dio bedrene kosti zamijenili protezom, bolest se povukla i mirovala dvije godine. Darija se udala i zatrudnjela. U veljači je rodila zdravu djevojčicu. No kontrola je u lipnju pokazala da su se metastaze proširile. Ipak, vjeruje da će pobijediti bolest. Ne pomognu li joj kemoterapije, postoji šansa za skupu operaciju u inozemstvu. Snagu joj daju suprug Josip (29) i njegova majka Ljubica (55).

- Jako sam ponosan na Dariju. Napravila je herojsko djelo i podigla našu djevojčicu - smatra Josip, koji je u rujnu dobio otkaz.

MALODUŠNOSTI SE RJEŠAVA KUĆANSKIM POSLOVIMA

Darija često ima visoku tjelesnu temperaturu i epileptične napade, no o bolesti ne voli razmišljati. čim osjeti trunku snage, briše prašinu, pere prozore ili glača rublje. Pokušava što češce izaći u vrt na svježi zrak, a kad to ne može, misli zaokuplja slušanjem glazbe i razgovorom s prijateljima i rođacima koji je često posjećuju.