Heroji 2009.



DUŠAN PETRIČEVIĆ (45)

Split

Kristina Petričević (10), kći Dušana i Rose, preminula je od tumora koji je metastazirao na pluća. Shrvani Dušan tražio je način kako da prihvati činjenicu da njegove djevojčice više nema. Odlučio je svu snagu usmjeriti prema drugoj djeci kojima je možda mogao pomoći. Pokrenuo je niz humanitarnih akcija za prikupljanje uređaja neophodnih na dječjem odjelu onkologije KBC-a Split...

OPŠIRNIJE

Smrt voljene kćeri Kristine potaknula je Dušana Petričevića (45) da upregne svoje vrijeme, resurse i poznanstva kako bi pomogao djeci koja boluju od zloćudnih bolesti. U godinu i pol dana prikupio je 250 tisuća kuna za Odjel dječje hematoonkologije u KBC-u Split. Prikupljenim novcem kupio je hematološki analizator, infuzomate i monitor za praćenje vitalnih znakova.

- Kao da sam čuo glas svoje Kike da mi govori "Tajo pomozi im." - pojašnjava Dušan svoju nesebičnu pomoć bolesnoj djeci.

Kristini su rak kostiju dijagnosticirali kada je imala 4,5 godine. Uslijedile su četiri teške operacije, 33 kemoterapije i mnoga zračenja. Njezino napaćeno tijelo predalo se nedugo nakon četvrte operacije. Supružnici Petričević nisu se prepustili tuzi i malodušju već su skupili snage da pomognu djeci bolesnoj poput njihove Kristine. Postali su najveći dobrotvori djeci koja se u splitskom KBC-u liječe od malignih bolesti. Dušan je pokrenuo lanac dobrote i uključio donatore poput Dražena Zečića, Slavena Bilića i drugih. - Kike je moj križ ljubavi, teret koji sam s ljubavlju nosio trudeći se biti dobar roditelj, kaže Dušan. Sudeći po pohvalama sa Odjela dječje hematoonkologije - uspio je u tome.

NAJVEĆA DUŠANOVA ŽELJA JE DA SVI MALIŠANI OZDRAVE

Dušan nakon Kristinine smrti nije nikad više došao na Odjel hematoonkologije u KBC-u Split. Nema snage prošetati se hodnicima i sobama u kojima je njegova voljena kći provela posljednje dane života. No dokle god bude mogao, kaže, na sve će načine pomagati drugoj djeci da te sobe napuste zdrava i vrate se kući roditeljima.

Dušan je otvorio i blog Moj sveti križ ljubavi posvećen Kristini: http://www.kristina05121998.blog.hr