Heroji 2009.



AZGAN QENAJ (42)

Zagreb

Pekara Azgana Qenaja iz Zagreba roditelji su odgajali s uvjerenjem da je grijeh baciti kruh koji nekomu može pomoći. Stoga on već godinama svakoga dana u svojoj pekari svima koji to zatraže daruje jučerašnji kruh. Time je mnoge obitelji spasio od gladi, a inspekcija mu nije vjerovala da stari kruh daruje, a ne prodaje pa su ga triput kažnjavali. On ipak nije posustao u svojoj humanosti...

OPŠIRNIJE

Pognuti umirovljenici i siromasi, za čak 15 obitelji, jutro započinju u pekarni Romaja na zagrebačkoj Trešnjevci. Vlasnik, Azgan Qenaj (42), uz osmijeh i toplu riječ svakoga dana besplatno im pruža jučerašnji kruh.

- Imam penziju 1600 kuna i bila sam u situaciji u kojoj nisam imala ni za najnužnije. Moje dvoje djece nije pitalo imamo li i koliko. Za njih mora biti. Azgan je odmah uskočio, a nikada neće reči da sam mu dužna - rekla je umirovljenica Nives Veličan (52).

Kruh dijelim 12 godina, od otvaranja pekare. Ne želim da završi u smeću nastavlja Azgan. Ljudi su oduševljeni jer ako im "zaškripi", znaju da neće ostati gladni. - Banka mi je ukinula minus na računu. Ostala sam bez kune u džepu. Mjesec dana on me spašavao. Prava je Majka Terezija rekla je susjeda koja je željela ostati anonimna. Uz pekaru, Azgan je u istom prostoru prijavio i ugostiteljski obrt - prodaje sokove i sendviče. Po Zakonu o trgovini, u tom je prostoru kao pekar smio raditi do 14 sati. Zbog toga je nakon 14 sati prodavao sendviče i sokove, a kruh je darovao. Inspektori mu nisu povjerovali, pa je Agzan dvaput platio kaznu od 30.000 kuna, a jedanput je pekaru zatvorio na mjesec dana. Zakon su u međuvremenu ukinuli, a red ispred pekare je sve duži.

O AZGANOVOJ AKCIJI PIŠU I ČLANOVI GRUPE NA INTERNETU

Mnogi su se na Facebooku priključili 'Grupi podrške pekaru koji je kažnjen jer je besplatno dijelio kruh!'. Pozvali su i druge pekare da naprave jednako. Grupa ima više od 20 000 članova i svakoga dana raste. Pekar dobročinitelj je podnio žalbu sudu zbog novca kojeg je izgubio. Ne zna kada će presuditi jer je postupak još na sudu.