Heroji 2009.



N. KAJKIĆ (36) I B. TOMAŠEVIĆ (38)

Županja

Dvojica policajaca dobra srca iz Županje nisu mogli ostati hladni na tešku sudbinu žene koju je zlostavljao suprug. Odlučili su joj pomoći. Pomogli su joj da s djecom ode od zlostavljača. Intervenirali su kako bi im grad darovao stan u središtu Županje. Zahvaljujući njima, mališani danas odrastaju bez nasilja...

OPŠIRNIJE

Marija Filips (31) i njezine dvije malene djevojčice, Martina i Marina, zbunjeno su se okretale oko sebe. Policajci vinkovačke Policijske uprave Nikola Kajkić (36) i Bono Tomašević (38) doveli su ih u novouređen stančić u središtu Županje. Rekli su im da je to sada njihov novi dom. Još prije nekoliko mjeseci Marija i djevojčice trpjele su zlostavljanje svog pijanog oca i supruga.

- Tukao ih je, tjerao od kuće, seksualno maltretirao djevojčice. Morali smo je nagovoriti da ode od njega. Bojala se jer nije imala kamo, a i sirotinja su. Odlučili smo joj pomoći jer u Sigurnoj kući nije mogla dugo ostati. Grad Županja darovao im je stan kojega smo potom odbnovili uz pomoć donatora, kupili sav namještaj, čak i posuđe i posteljinu. To smo im darovali za Božić i bio je to prvi pravi Božić za djevojčice, a nama utjeha da smo nekome doista pomogli na pravi način - kažu Nikola i Bono kojima ovo nije prvi put da pomažu socijalno ugroženim obiteljima.

Siromašnoj obitelji u Cerni izgradili su kuću i za to su 2007. već dobili nagradu Ponos Hrvatske, a drugoj uveli vodu i grijanje u kuću. Kolege u policiji ih neizmjerno cijene, a građani o njima imaju samo riječi hvale.

DJECA JOŠ IMAJU TRAUME OD OCA KOJI IH JE TUKAO I MUČIO

Mlađa kći je malo govorila i tek se sada jedva oporavlja. Tukao nas je svakodnevno, bez razloga. Često nas je izbacivao po noći iz kuće pa smo stajale na snijegu dok nas ne pusti natrag u kuću, priča izmučena i krhka Marija kojoj je tek 31 godina, ali težak život na njoj je ostavio traga. Izgleda kao starica, bez zuba, mršava, ispijena...