Heroji 2009.



Obitelj CRKVENAC

Zagreb

Zagrepčani Ksenija i Vlado Crkvenac vozeći se zagorskim cestama primijetili su slupani automobil. Majka s djetetom starim tek godinu dana zvala je Hitnu. Mališanu je vidno oticala glava i svima je bilo jasno da mu treba liječnik. Crkvenčevi su majku i bebu posjeli u svoj auto i pojurili u susret kolima Hitne pomoći, znajući da bi za ozlijeđenu bebu sekunde mogle značiti život...

OPŠIRNIJE

Vlado (61) i Ksenija Crkvenac (61) iz Gornje Bistre vozili su se u Zagreb. Ugledali su automobil u kanalu uz cestu. Vlado je mislio da je olupina, no komešanje ga je natjeralo da stisne kočnicu i izjuri iz automobila. Shvatio je kako je vozačica izletjela s ceste. Pomogao joj je otvoriti vrata. Držala je bebu i vikala "Uzmite dijete, uzmite Nikolu".

- Beba je imala kapicu na glavi, a krvi nije bilo nigdje, tako da u prvi tren nismo vidjeli koliko je ozlijeđen. Majka mu je skinula kapu. Dijete je na glavi imalo udubinu veličine i oblika šake. Oko mu je plavjelo. Znao sam da nemamo vremena čekati Hitnu. Krenuli smo prema njima - prepričava ovaj zlatar dan koji nikada neće zaboraviti.

Uključio je žmigavce i jurio prema Zagrebu, istovremeno razgovarajući s dispečerom službe za spašavanje. Dispečer je, uz Vladu, u isto vrijeme razgovarao s liječnicima koji su im jurili u susret. Žene su sjedile na stražnjem sjedištu, držale bebu i molile Majku Božju da sačuva mališana. Molitve su im uslišene. Dječaka su operirali u Klaićevoj bolnici te kazali kako tako tešku ozljedu u životu nisu vidjeli. Uklonili su puknutu kost i nakupine krvi iz mozga. Već sljedećega jutra majka Antonija (26) nježno ga je držala u naručju i dojila.

DJEČAKOVA OBITELJ VRLO JE ZAHVALNA OBITELJI CRKVENAC

Supružnici Crkvenac u kontaktu su s obitelji stradalog dječaka i ubrzo će ga posjetiti. - Neizmjerno hvala tim ljudima. Biti ćemo im zahvalni do groba što su stali i pomogli, kazala je dječakova baka Štefica Medvidović te briznula u plač. Dodala je da ne smije niti zamisliti što bi bilo s njezinim unučićem da Vlado i Ksenija nisu naišli.