Heroji 2009.



ANTONIO ŠPIČIĆ (11)

Zagreb

Antonio je vidio susjeda kako pali vatru oko baraka pored zgrade u Sesvetkom Kraljevcu. Vatra se počela širiti, a pijani susjed dječaku je zaprijetio da nikomu ne smije reći o požaru. No hrabri mališan je prisebno nazvao policiju i vatrogasce. Stigavši na požarište, vatrogasci su se nekoliko sati borili s vatrenom stihijom. Rekli su da je Antonio spasio obližnje zgrade...

OPŠIRNIJE

Igrao sam se vani i vidio stričeka kako benzinom polijeva gume i pali vatru. Vatra se brzo proširila na šupu i ja sam nazvao policajce i vatrogasce - skromno priča Antonio Špičić (11).

On je sredinom travnja od požara spasio svoju zgradu u Sesvetskom Kraljevcu. Susjed A.M. je zapalio vatru. Dječak ga je vidio, a on mu je počeo prijetiti. No hrabri Antonio nije se uplašio prijetnji, nego je pozvao vatrogasce. Požar se proširio na tri barake, a ubrzo su van istrčali i susjedi.

- Nisam se začudila što je Antonio tako brzo reagirao, on je bistar dječak. Da nije bilo njega sve bi izgorjelo - ponosna je Antonijeva mama Renata (35).

Vatrogasci su požar svladali za tri sata, a nitko se, na sreću, nije ozlijedio. Vatrogasac iz zagrebačke Javne vatrogasne postaje Ivica Antolković smatra da bi se požar proširio na zgradu da ih Antonio nije nazvao. Na Antonija su ponosni i u Caritasovu Domu za djecu s teškoćama u razvoju u Brezovici, gdje živi. Ide u peti razred u zagrebački Suvag, a ima sve petice. Najdraži predmet mu je matematika, a u školskoj klupi ima i simpatiju. Antonijeva majka Renata nada se kako ce uskoro moći sina vratiti kući. Zajedno ne žive zbog njezine teške financijske situacije.

ANTONIO ŽELI, KADA NARASTE, POSTATI VRHUNSKI DETEKTIV

Htio bih loviti lopove i ljude koji tuku djecu, ici na tajne zadatke i onda zločeste ljude 'otkucati' svome šefu objasnio je Antonio Špičić svoju odluku da postane detektiv. Ipak, kaže, u kaznama bi bio blag. Većina kriminalaca morala bi platiti samo novčanu kaznu, a tek bi rijetki nepopravljivi zlikovci završili u zatvoru.