Heroji 2009.



SANDRA PAOVIĆ (26)

Vukovar

Hrabra olimpijka, stolnotenisačica Sandra Paović, teško je stradala u prometnoj nesreći. Liječničke prognoze bile su da će zauvijek ostati nepokretna, prikovana uz krevet. No hrabra mlada žena odlučila je prkositi svim preprekama. Svojom iznimnom snagom duha uspjela je premostiti prepreke i postati medicinsko čudo. Uz to je postala i inspiracija drugima u sličnoj situaciji...

OPŠIRNIJE

Sandra Paović (26), hrvatska stolnoteniska reprezentativka, kao da je slutila nesreću koja će joj se dogoditi 30. siječnja navečer, nedaleko od Pariza. S dvjema kolegicama iz francuskog kluba Mondeville Vukovarka je putovala u kombiju. Spavala je na stražnjem sjedalu kad je kombi sletio sa ceste i ostao smrskan. Samo je Sandra bila ozlijeđena, priklještena, paralizirana. Izvlačili su je gotovo sat vremena i svaki sat bio je kritičan jer su napukli kralješci stiskali leđnu moždinu, a nije mogla ni disati. Operirali su je vrhunski francuski neurokirurzi i spasili joj život.

- U to vrijeme liječničke prognoze bile su loše. Strahovali su da neću više hodati. Bila sam izgubljena; nisam mogla govoriti, pomaknuti se, disati ni jesti sama. Činilo mi se kao da nisam živa. S roditeljima sam komunicirala tako što sam im pisala slova po ploči - govori Sandra kkoja je još na rehabilitaciji) u najboljem europskom lječilišnom centru u Švicarskoj.

Kreće se pomoću invalidskih kolica i štaka, ali se nada oporavku, koji će vrlo brzo nastaviti u Hrvatskoj.

- Kada sam uspjela pomaknuti nogu, ništa me više nije moglo zaustaviti, dobila sam novi vjetar u leđa. Osim za sebe, borila sam se za roditelje, za svog dečka, ali i za sve one koji su se za mene zauzimali sve to vrijeme - povjerila je hrabra Sandra.

PRODAVALA JE KESTENE DA BI SI KUPILA ŠKOLSKU TORBU

Sandrini roditelji Marija i Mišo za kćer će reći da je od malena bila pravi borac. -Imala je šest godina kada je u parku sakupila punu vreću kestenja, a potom ga prodala i kupila torbu za školu. Doživjela je tragediju, ali smo sigurni da će naći novi, jednako uspješan put u životu - kazali su roditelji Marija i Mišo.