Heroji 2009.



Obitelj BUTKOVIĆ

Vinkovci

Trčeći za loptom, Vinkovčanin Mihael Butković (8) na ulici nije vidio traktor. Pao je pod kotače koji su mu smrskali lubanju. Unatoč liječničkim naporima, mališanu na žalost nije bilo spasa. Tada su liječnici neutješnim roditeljima spomenuli da postoji mogućnost da daruju dječakove organe. Unatoč teškoj boli, Janja i Damir darovali su Mihaelove organe I spasili živote petero djece...

OPŠIRNIJE

Supružnici Janja i Damir Butković stajali su pred liječnikom koji se brinuo o njihovom stradalom sinu Mihaelu (8). Rekao im je da za dječaka više nema nade te da razmisle o tome žele li darovati njegove organe. Večer prije Uskrsa Mihael je, trčeći za loptom, neoprezno prelazio cestu. Majci pred očima na njega je naletio traktor. Uzela je u naručje teško ozlijeđenog sina. Bila mu je smrskana glava. U bolnici mu nisu mogli spasiti život.

- Nismo puno razmišljali. Da je naše dijete bolesno i mi bismo željeli da mu netko donira organ. Dali smo svoj pristanak i liječnik nam je sutradan samo rekao da su uzeli pet organa i spasili pet ljudi, čak i jednog iz Italije. I to nam je dovoljno. Ne želimo znati ništa više; ni koje organe ni kome su otišli niti da nam se netko zbog toga zahvaljuje. Činjenica da dio Mihaela živi u nekome nam je velika utjeha. Supruga kaže: prije je trčao na jednu stranu, a sada trči na pet - kroz suze je ispričao neutješni otac Damir.

Prošlo je pet mjeseci od Mihaelove pogibije. Obitelj uviđa kako im svakim danom sve više nedostaje. Najviše nedostaje bratu Danijelu koji se s njim uvijek igrao, i malenom trogodišnjem Davidu koji ga stalno gleda na fotografijama i pita kada će brat doći kući.

RODITELJI RIJETKO PRISTANU DAROVATI ORGANE DJECE

Naša bolnica pozdravlja svaku roditeljsku odluku o darovanju organa shvaćajući koliko je teška. Pogotovo jer se vrlo rijetko djeca pojavljuju kao mogući darovatelji, a i tada roditelji nisu spremni izaći u susret. U povijesti bolnice imali smo svega tri ili četiri takva slučaja rekao je dr. sc. Željko Vranješ, ravnatelj osječke kliničke bolnice.