Heroji 2009.



Djeca iz Hlišićeve

Slavonski Brod

Stanari Hlišićeve ulice u Slavonskome Brodu već se godinama neuspješno žale vlastima kako vozači onuda jure ne mareći za pješake. Neoprezni vozač ondje je udario i ozlijedio djevojčicu Angeliku, i to je pokrenulo djecu te i susjednih ulica da se izbore za sigurnost ondje gdje to odrasli nisu uspjeli. Mališani su postavili barikade i blokirali ulicu pa im je grad postavio horizontalnju signalizaciju za neodgovorne vozače...

OPŠIRNIJE

Svibanjsko toplo jutro bilo je kao stvoreno za usputnu dječju igru od škole do kuće. Angelika Gajsler (10) trčala je s društvom djece prema dvorišnom ulazu svoje kuće u Hlišićevoj ulici u Slavonskome Brodu. Na nju je naletio auto. Prošla je sa slomljenom nogom. To je bila kap koja je prelila čašu. - Bilo nas je strah, plakali smo zbog naše kolegice i nismo htjeli više trpiti da nas gaze, uzeli smo stvari u svoje ruke, rekla je Ivona Jarža (12). Samoinicijativno i uz potporu Ivonine tete Jasenke, 40 mališana iz te i okolnih ulica su u Hlišićevoj postavili barikade. Tražili su da im grad obeća sigurnost na ulici.

- Ovo je jedno od najopasnijih raskrižja. Pisali smo peticije, slali zamolbe da se u ovoj ulici postave ležeći policajci, a na samom raskrižju s Mostarskom ulicom semafor. Čekaju ono najgore, jer ovom ulicom u kojoj ima jako puno djece vozi se i preko 80 kilometara na sat - kaže Jasenka, ponosna što su djeca uspjela potaknuti gradske vlasti da razmišljaju o ovom problemu.

Njima odraslima godinama to nije pošlo za rukom. Grad je, prvi put u povijesti tog naselja, postavio znak stop i iscrtao horizontalnu signalizaciju po cesti. No djeca traže i postavljanje semafora, ograničenje brzine na 30 ili ležeće policajce.

VOZAČI SU SE ČUDILI DJECI I OKRETALI SE ISPRED BARIKADA

Djeca su iz trgovine donijela kartonske kutije. Postavili su ih na cestu. Promet su držali zatvorenim sve dok nije došla policija i dok nisu dobili obećanje da će promet drugačije regulirati, posebno na raskrižju s Mostarskom ulicom. Ondje na godinu bilježe oko dvadeset prometnih nezgoda, do sada bez tragičnih posljedica.