Heroji 2009.



K. RUSSO (13) I D. VRANIĆ (13)

Split

Mlade Splićanke Karla i Domina razmišljale su kako pomoći teško bolesnoj prijateljici. Bolovala je od sarkoma i trebala joj je operacija u inozemstvu. Smogle su snage i prišle poduzetniku Željku Kerumu. Izložile su mu slućaj i zamolile pomoć. Na taj su naćin pokrenule lanac dobrote, jer su se pojavili brojni donatori. Unatoč svemu, njihova je prijateljica preminula...

OPŠIRNIJE

Karla Russso (13) i Domina Vranić (13) iz Splita poslale su bezbroj mailova utjecajnim ljudima iz javnog života. Tražile su novac za liječenje teško bolesne Paule Rađe (14). Imala je tumor kostiju. Odlučile su za pomoć zamoliti tada poduzetnika Željka Keruma. Pratile su ga po trgovačkom centru skupljajući hrabrost da mu pristupe. Zaustavile su ga. Kerum ih je srdačno saslušao i već idućeg dana uplatio sto tisuća kuna za Paulu. Na žalost, preminula je dva mjeseca poslije.

- Pravi heroj ove priče nismo ni mi ni gospodin Kerum, kojem svaka čast na pomoći. Heroj je Paula zbog svoje hrabrosti i borbe s opakom bolešću - ističu skromne djevojke.

Nisu bile bliske Pauline prijateljice. Bila je starija od njih godinu dana i nastavu je pohađala u suprotnoj smjeni. Poznavale su je iz viđenja i nisu bile dio Paulina društva.

- Da nije bilo njih Paula najvjerojatnije ne bi otišla u Meksiko na liječenje koje nam je pružilo novu nadu - kaže Paulin otac Zdravko Rađa.

Dodao je kako su tada prvi put u trogodišnjem liječenju osjetili optimizam. Liječenje je bilo učinkovito, no prebrzo raspadanje tumora uzrokovalo je otpuštanje previše toksina u tijelo. Paula je umrla na Odjelu dječje intenzivne jedinice liječenja KBC-a Split.

DJEVOJKE SU SE BOJALE PRIĆI BOGATOM PODUZETNIKU

Bilo nam je jako neugodno prići gospodinu Kerumu jer je on tada bio bogati poduzetnik i kandidat za gradonačelnika. Oblijevao nas je hladan znoj, no nekako smo smogle hrabrosti i snage i prišle smo mu, opisuju simpatične djevojke prvi susret s Željkom Kerumom. Dodaju kako im je bilo lakše kada su počele razgovarati s njim.