Heroji 2009.



IVO ŽUPARIĆ (52)

Posavski Podgajci kraj Gunje

Unatoč velikom siromaštvu, Ivo Župarić je nakon odlaska supruge preuzeo brigu o posinku starom samo 18 mjeseci radije nego da ga prepusti neizvjesnosti odrastanja u dječjem domu, bez obiteljske topline i ljubavi. Ivo je sav novac koji je zaradio krvavim radom spremao na knjižicu dječaka Miroslava koji danas ima 17 godina. Odličan je učenik, a najveća želja mu je završiti fakultet.

OPŠIRNIJE

Miroslava Pejakića (15) iz Posavskih Podgajaca kraj Županje sa samo 18 mjeseci mama je ostavila nevjenčanom suprugu i otišla od kuće. Iako je Ivo znao da Miroslav nije njegov sin, odlučio se brinuti o njemu ne želeći da ga uzme Centar za socijalnu skrb. Tih godina Ivi su uzeli i kuću koju je sagradio za sebe i posinka jer je bila izgrađena na mjestu gdje se trebao graditi nasip. Dobio je za nju 30 tisuća kuna koje je stavio Miroslavu 'na knjižicu', a preselili su u trošnu kućicu na kraj sela koju su dobili na korištenje od prijatelja. Žive bez struje i vode na rubu šume i do njih se dolazi prtenim putem. Iako žive teško Ivo svom posinku osigurava sve što mu treba i on odrasta u uzornog dječaka.

- Škola nam je na prvom mjestu i za školu mora imati sve. Radim u nadnici, sadimo njivu i brinem se o invalidu iz sela samo da nešto zaradim jer ne mogu naći stalan posao. Ljudi iz sela dali su nam generator da imamo struje, a vodu nosimo sa seoske pumpe. Kad je Miro bio manji nije imao kako ići u školu jer je morao pješačiti četiri kilometra pa sam mu nabavio magarca da na njemu ide. Sada mu je općina platila kartu do Županje jer tamo ide u obrtničku školu i dobar je učenik - kaže Ivo kojega Miro zove tata jer on mu je jedina obitelj koju poznaje.

IVO I MIROSLAV USKORO BI TREBALI DOBITI NOVI DOM

Nakon teksta u 24sata općina Drenovci darovala je Župariću parcelu sa starom kućom te im obećala na tom mjestu sagraditi novi dom. Već izrađuju nacrte i prikupljaju donacije građevinskog materijala. Pomažu im i drugi ljudi, među njima čovjek iz Soljana koji im je darovao 13 paleta građevinskog bloka.