Heroji 2009.



Policajci iz Sesveta

Zagreb

Hrabre policajce iz Sesveta vječno će pamtiti cijela Hrvatska, osobito žrtvu mladog Ivana Grbavca koji je položio život kako bi građani mogli sigurno i bez straha hodati ulicama. Gotovo goloruki, policajci su se suprostavili naoružanom razbojniku koji ih je bjesomučno izrešetao hicima iz vatrenog oružja. Svi policajci spremno su zaštitili civile koji su se tada našli u blizini...

OPŠIRNIJE

Ispred banke je bilo puno ljudi i morali smo brzo reagirati kako ih pljačkaš ne bi ozlijedio. Gospođa s djetetom je htjela ući u banku, a pokojni Ivan i ja smo ju odmaknuli. Pravo je čudo da nitko od njih nije stradao - priča Boško Čenan (40), jedan od šestorice policajaca koji su 5. svibnja pokušali zaustaviti pljačkaša Raiffeisen banke u Sesvetama. Na dojavu o uključenom alarmu u banci krenuli su Goran Blažević (29), Ivan Grbavac (24) i Boško Čenan. Pomahnitali pljačkaš Kazimir Dužnović (28) na njih je sasuo salvu metaka, a potom je pobjegao. Milovan Dakić (50) je s Jadrankom Certinom (33) i Kristijanom Novoselcem (21) došao kao pomoć kolegama. I na njih je pljačkaš otvorio vatru. Certin je dobio 14 prostrijelnih rana po tijelu i još se liječi u bolnici i u toplicama. Nedavno se oženio. Čenana je pljačkaš pogodio u noge, Dakića u trbuh, a Novoselca u čelo. Hrabri policajci slažu se kako su one fizičke rane uglavnom zarasle, ali da im je, kako vrijeme odmiče, sve teže. Najteže im je, priznaju, kad se prisjete poginulog kolege Ivana. Kažu kako je uvijek bio vedar i nasmijan. Sjećanje na njega daje im snagu da nastave dalje. Ističu kako je zadaća policajca, unatoč svim opasnostima, uvijek štititi građane.

TRAUME NAKON KRVAVE PLJAČKE LIJEČE DRUŽENJEM

Mi smo u Policijskoj postaji Sesvete svi jedna velika obitelj i bez razmišljanja bih pomogao svakome od njih, rekao je Milovan Dakić, koji svojim kolegama rado sprema fišpaprikaš. Zajednička druženja i razgovori pomogli su im, kažu, da sačuvaju zdrav razum nakon tragedije i gubitka dragog kolege i prijatelja.