Heroji 2009.



ANTE PETROVIĆ (27)

Vinkovci

Unatoč magli i kišovitom vremenu, pribrani strojovođa Ante Petrović shvatio je da nešto nije u redu s mostom kojim je upravo počeo prolaziti. Divljački je nagazio na kočnicu i uspio se zaustaviti tek na sredini mosta, samo nekoliko metara prije nego što bi cijela kompozicija vlaka pala u Savu. Prevozio je plin koji bi u sudaru sigurno eksplodirao i ugrozio obližnja naselja....

OPŠIRNIJE

Bila je magla i padala je kiša. Ni sam ne znam kako sam uspio uočiti da nešto nije u redu. Iz sve snage sam stiskao kočnice i molio Boga da ne završim u rijeci. Cijelo vrijeme bio sam pribran. Tek nekoliko sati nakon nesreće počeo sam se tresti shvativši što se zapravo odigralo, rekao je strojovođa Ante Petrović iz Vođinaca kraj Vinkovaca. Došavši oko 22.30 sati na željeznički most iznad Save na zagrebačkom Žitnjaku ugledao je ulegnuće i shvatio da bi most mogao potonuti. Počeo je kočiti. Pri brzini od 35 km/h zaustavio se na sredini mosta. Ekipa HŽ-a i vatrogasci su morali rastaviti vlak kako bi ga sigurno uklonili. Električnu lokomotivu sa dvije cisterne pune eksplozivnog plina, rasutim teretom i 22 prazna vagona trebao je odvesti s Ranžirnog kolodvora iz Novog Zagreba u Vinkovce.

- Stanovnicima iz okolnih naselja prijetila bi opasnost od eksplozije da su vagoni upali u Savu. Sretan sam što sam spriječio moguću tragediju - priznao je strojovođa.

U vrijeme nesreće vodostaj Save bio je vrlo visok pa je to vjerojatno, smatraju u HŽ-u, prouzročilo potkopavanje betonskog nosača. Potonuo je u korito rijeke i nagnuo se, pa se pod teretom vlaka mogao urušiti cijeli most.

ŠEFOVI U HŽ-U SU NAGRADILI PRIBRANOG STROJOVOĐU

Antini šefovi bili su oduševljeni pribranošću mladog strojovođe. Za nagradu su mu dali pet tisuća kuna i pet slobodnih dana. Dodatni novac Anti je dobro došao jer je jednim dijelom pokrio minus na računu, a ostatak je potrošio na poklone za djevojku Teu (21). Slobodne dane iskoristio je kako bi se odmorio od šoka kojeg je proživio.