Heroji 2009.



Ženska ekspedicija na Mt. Everest

Zagreb i Rijeka

Na drugu žensku ekspediciju na Himalaju 24. ožujka krenulo je 11 hrabrih žena. Predvodio ih je alpinist Darko Berljak. Ukupno su se četiri djevojke popele na Mt. Everest i time postale prve Hrvatice na krovu svijeta. Unatoč opasnom i teškom putu, nisu posustale nego su uložile svu snagu i znanje da postave zadani cilj...

OPŠIRNIJE

Strašna je to odgovornost. Na Mt. Everestu je svake godine nekoliko mrtvih. Bilo je oko 40 ozbiljnije ranjenih, a curama nije ni nokat puknuo, priča alpinist Darko Berljak, vođa druge ženske ekspedicije na Himalaju. Predvodio je 11 žena, a četiri su stigle do samo¬ga vrha. Sestre Darija (31) i Iris Bostjančić (29) iz Rijeke popele su se 19. 05. u 09:40. Najmlađa i najstarija članica ekspedicije, Zagrepčanka Ena Vrbek (24) i Splićanka Milena Šijan (40) krenule su dva dana kasnije i na vrh Himalaje stigle su 21. svibnja u 4.50.

- Na vrhu se nisam prepustila emocijama. Znala sam da nas čeka naporniji dio. Silazak je puno zahtjevniji, a već si umoran od uspona - prisjetila se Milena Šijan.

- Vrlo je važno uz sebe imati nekoga u koga imate potpuno i neprocjenjivo povjerenje, a to je za mene moja sestra. Sve joj čitam iz očiju i uistinu mogu reći da mi je s njom ovo penjanje bilo ugodno - dodaje Iris.

Dio djevojaka tijekom uspona zatrpala je lavina. - Lavina je jurila 180 km/h i brzo je došla do baznog logora. Mi smo bile usred toga, kao da je netko stavio stakleno zvono na nas, oko nas je šibalo, digla se staklena prašina od koje nismo mogle disati, opisala je Ena zastrašujuće iskustvo, no to ih nije pokolebalo da se nastave penjati do vrha.

ČLANICE EKSPEDICIJE O PROBLEMIMA NA USPONU

Hrabre članice ekspedicije slažu se kako im je u sjećanju na težak uspon ostalo i puno smijeha i zabave. Ondje je Iris proslavila 29. rođendan uz čips i colu. - Čovjek se tamo stvarno veseli sitnicama i zaželi se svakakvih gluposti. Tea i ja smo zadnjih mjesec dana maštale o bureku sa sirom!, prisjetila se Iris Bostjančić.