Heroji 2009.



ZVONIMIR MILATOVIĆ (33)

Velika Gorica

Iznad Karlovca tijekom leta s MIG-a su mladom satniku Zvonimiru Milatoviću počeli otpadati dijelovi zrakoplova. Uspio je izbjeći stambene zgrade i naselje, te je u samo nekoliko minuta stigao do Zagreba. Sigurno je prizemljio borbeni zrakoplov izbjegavši žrtve.....

OPŠIRNIJE

Zbog kvara na MIG-u 21, satnik Zvonimir Milatović (33) iz Velike Gorice lani je morao izabrati hoće li spasiti sebe i iskočiti u letu ili pokušati sigurno spustiti borbeni zrakoplov. Znao je da ako iskoči iz zrakoplova, može ubiti ljude na tlu. Brzo se sabrao i profesionalno reagirao. Na probi uoči Dana oružanih snaga poletio s još dva MIG-a. Trebali su preletjeti preko stadiona u Karlovcu. - Letio sam nisko 950 kilometara na sat iznad stadiona. MIG se počeo tresti. Motor je strašno brujao - prisjeća se Milatović. Brzo se odvojio od ostala dva MIG-a. Zrakoplovu je otpao komad lijevog krila, zakrilce što je utjecalo na hidrosustav važan za kretanje. Morao je sletjeti. Milatović je objasnio kako zakrilce smanjuje brzinu pri slijetanju i tako ga olakšava. Sada mu je mogla puknuti guma. Imao je pun spremnik goriva, od oko 2000 litara, a MIG-ovi inače slijeću s 800 . U minutu i pol koliko mu je trebalo do aerodroma Pleso morao se pripremiti za slijetanje.

- Toranj Zagreb, očistite pistu! - javio se aerodromu.

Milatović tvrdi da se nije stigao ni pošteno prestrašiti. Kaže da je uzrok problema bio vjerojatno u "zamoru materijala". Predsjednik Stjepan Mesić odlikovao je satnika Medaljom za iznimne pothvate jer je spasio avion. Dio krila koji je pao u dvorište kuće u Karlovcu nije nikoga ozlijedio.

KOLEGE MU SE DIVE ZBOG VRLO PROFESIONALNOG LETA

Zvonimir je mogao iskočiti. Cijenim ga zbog požrtvovnosti i velike odgovornosti-rekao je Adrian Celija (35), tadašnji bojnik i vođa trojke koja je poletjela u Karlovcu. Milatovića je pohvalio i Robert Huf, tadašnji zapovjednik eskadrile u Puli gdje satnik radi i živi. Rekao je kako je uvijek imao najbolje letačke ocjene na predavanjima.