Heroji 2009.



BRUNO KNEŽEVIĆ (36)

Zagreb

Nakon što mu farma koza više nije bila potrebna, Bruno Knezović mogao je prodati životinje i novac spremiti u džep. No on je odlučio pomoći najsiromašnijim obiteljima s područja Like. U suradnji s Caritasom odabrao je deset socijalno ugroženih obitelji i osigurao im egzistenciju darujući im koze. Zbog velike humanosti Bruno Knezović je dobio nagradu Ponos Hrvatske 2009. godine!

OPŠIRNIJE

Nisam bogat niti bih htio biti. Samo sam osjećajan, kaže Bruno Knezović (36), Imoćanin koji živi u Kloštar Ivaniću u ulici znakovita naziva: Put u raj. Otac je dvoje djece i radi kao skladištar, a omiljeni hobi mu je vožnja motorom. Biker iz zagrebačkog moto-kluba Veterani je prije nekoliko godina počeo uzgajati koze. Na farmi u Donjim Lapcima ih je imao 130. Koze su mu bile dodatni izvor prihoda dok ne sagradi kuću za suprugu i dvoje djece. To mu je lani pošlo za rukom, pa mu farma više niej trebala. Razmislio je, razgovarao s obitelji i odlučio. Farmu vrijednu oko 100.000 kuna poklonit će najsiromašnijim obiteljima. Brunin brat fra Nedjeljko Knezović je župnik u Udbini u Lici. Veseli biker ga je nazvao i rekao mu planove. U suradnji s Caritasom pronašli su osam najsiromašnijih obitelji u Gospićko-senjskoj biskupiji. Među njima je i osmeročlana obitelj Kovačević iz Gračaca.

- Nazvali su me i pitali hoću li koze. Mislio sam da se šale, jer tko ti danas išta poklanja - prisjeća se Franjo Kovačević.

Njegova obitelj dobila je pet koza i pet jarića. Kao i druge obitelji, obvezali su se kako sljedeće tri godine koze neće prodavati ni klati. Ne bi ni htjeli, kažu, jer za njih su te koze sada život.

ZBOG MEĆAVE SU MORALI U POMOĆ POZVATI ČAK I RALICU

Bio je 16. prosinca 2008. U Udbini je padao snijeg. Obitelji s pet, šest, osam i devet članova čekale su kamion s kozama. No snijeg je zatrpao ceste. Knezović i bikeri tada su mogli odustati od puta i koze podijeliti neki drugi dan, no nisu željeli otezati. U pomoć su pozvali ralicu koja je očistila snijeg i raskrčila im put.