Heroji 2009.



obitelj LONČAR

Zadar

Lili i Ive Lončar tijekom godina posvojili su četvero djece, a ove godine udomili su teško bolesnu romsku djevojčicu koja ima tumor na mozgu. Prve godine života provela je na smetlištu. Iako dobrotu Lončarovih stanovnici male sredine ne prihvaćaju otvoreno niti je razumiju, oni su spremni prigrliti još bolesne i ostavljene djece vjerujući da imaju dovoljno ljubavi koju mogu pružiti potrebitima.

OPŠIRNIJE

U svibnju je u dom obitelji Lončar u Poličnik kraj Zadra stigla teško bolesna romska djevojčica L. (2). Lili (49) i Ive (54) imaju već četvero što udomljene što posvojene djece. Čuli su za djevojčicu koja je s jedva punoljetnim ocem u siromaštvu živjela u baraci na šibenskom smetlištu. Sažalili su se nad njezinom sudbinom i ponudili se da joj pomognu kao udomitelji. Tri puta su joj liječnici operirali mozak i izvadili četvrtinu tumora. Svaki drugi dan odlazi u Zadar na fizikalnu terapiju. Sredinom studenog vratila se iz zagrebačke bolnice Goljak.

- Treba puno rada i ljubavi s njom! Ona je moj anđeo. Ja sam najsretnija žena na svijetu sa "svojih" petero djece. Prije sam imala supruga pomorca i 20 pari cipela, ali nisam bila sretna. Sad imam jedan par koji treba što dulje potrajati, ali sam presretna! Mene u selu zovu "ona munjena što hrani tuđu djecu". Imamo pravo udomiti još jedno dijete. Želimo ga i htjela bih da mi povjere bolesnog mališana. Želimo pomoći djetetu kojemu beskrajno treba ljubavi i brige jer mu mi svi skupa to možemo dati - kazala nam je Lili Lončar.

Nesebična obitelj ljubav daje bezuvjetno jer biološki roditelji uvijek mogu svoju djecu vratiti kući.

ZBOG PROVOKATORA SU UVELI U KUĆU TAJNI TELEFONSKI BROJ

Nepoznati ljudi su me nazivali telefonom i provocirali nas tako da sam morala uvesti tajni telefonski broj. Suprugova obitelj više ne komunicira s njim, totalno su ga odbacili, a našu djecu nitko u selu ne zove na rođendan. Svi bi se oni mogli ugledati na njih, prekrasna su to djeca, kazuje Lili koja se ne da smesti tuđom sebičnošću.