Heroji 2010.



SILVANA NOVAK (35)

Varaždin

u 16.tjednu trudnoće liječnici su Silvani dijagnosticirali leukemiju. Preporučili su joj hitan pobačaj kako bi mogli početi s liječenjem. No hrabra majka nije pristala žrtvovati život nerođenog djeteta. Nagradu 2010. posvetili smo upravo njoj...

OPŠIRNIJE

Silvana Novak (35) umrla je od leukemije 1.prosinca 2009. a njezin suprug Silvio (38) i sin Leo (2,5) žive bez nje dan za danom kako najbolje umiju. Iako se u samo jednom danu cijela Hrvatska ujedinila u prikupljanju novca za Silvaninu transplantaciju koštane srži, ni cjelokupna cifra nije pomogla. Silvana, mlada žena koja je odlučila roditi dijete unatoč leukemiji, izgubila je bitku s vremenom. Nije uspjela dočekati transplantaciju u Njemačkoj jer joj je organizam bio preslab i slomio se pod pritiskom bolesti. Silvio se otada s tugom bori predajući se poslu i odgoju maloga Lea. Živahni dječačić još nije u potpunosti svjestan da nema majku, a njegov tata, Silvijevi roditelji i Silvanina mama potpuno su ga zakrilili ljubavlju kako bi što bezbolnije prošao proces shvaćanja.

- Ne dam si vremena. Radim, a čim dođem kući posvećujem se Leu. Prije spavanja čitamo slikovnice, nedjeljom sjednemo na bicikli vozimo se, tražimo tobogane. Ipak, najgore su nedjelje i večeri kad Leo zaspi. Onda počinjem razmišljati o svojoj Silvani..., tiho i sa opipljivom tugom priča Silvio.

Silvana je, kaže, bila izuzetna žena, a brak s njom bio mu je vrhunac životne sreće.

SILVANA JE NAJVIŠE OD SVEGA CIJENILA LJUDSKI ŽIVOT

Silvio suprugu smatra pravim herojem i"ponosom Hrvatske", iako ona nije javno željela pričati o svojoj bolesti. O njezinoj veličini najbolje govori rečenica koju je izrekla prije smrti: "Da opet moram ovo proživjeti, odlučila bih jednako – izabrala bih dijete".