Heroji 2010.



DUŠKO MIHAJLOVIĆ (32)

Beli Manastir

Iz zagrebačke bolnice Vrapče pobjegao je iznimno opasan psihički bolesnik, ubojica koji je čovjeka izbo nožem samo zato što nije volio pse. Duško, vozač autobusa, prepoznao ga je s tjeralice i pozvao policiju te tako spriječio moguću tragediju....

OPŠIRNIJE

Vozim se autobusom preko Jagodnjaka za Osijek i mislim da je ušao onaj lik što ga traže, zovi policiju - dio je dramatične SMS poruke koju je Duško Mihajlović (32) iz Beloga Manastira početkom veljače poslao prijatelju. Tada je raskrinkao šizofreničnog ubojicu koji je pobjegao iz bolnice Vrapče i zatekao se u istom autobusu s Duškom. - I danas bih riskirao život i policiji sve dojavio. Štoviše, smatram da je to bila moja građanska dužnost, priča Duško. Putnik u autobusu nije sličio ubojici s fotografije koja se taj dan nalazila u svim novinama. Umjesto raščupanog i bradatog umobolnika, Duško i njegovi kolege iz autobusa suočili su se s obrijanim i ošišanim čovjekom.

- Prepoznao sam ga tek osmotrivši ga iz profila. Napisao sam na mobitel drugoj dvojici kolega: 'Izgleda da je to taj što je pobjegao' i pokazao im. Nisu me shvaćali ozbiljno. Sjetio sam se prijatelja koji radi u graničnoj policiji i poslao mu poruku da mislim da je bjegunacu autobusu", priča Duško.

Vrlo brzo ih je u Dardi presrela policija i pratila ih dok nisu zaustavili autobus iskrcavajući putnicu. Tada su ušli i uhitili ubojicu. Srećom, nije se opirao i nitko nije stradao.

NIJE VOLIO PSE I ZATO JE ČOVJEKA 25 PUTA UBO NOŽEM

Početkom veljače policija je tragala za Željkom Blaževićem (45), opasnim ubojicom koji je pobjegao iz bolnice u Vrapču. Ondje su ga smjestili nakon što je 2008. godine u Zagrebu nožem 25 puta izbo Jovana Rapaića(57) dok je u parku šetao psa.