Heroji 2010.



TIHOMIR ŠTREKELJ (46)

Osijek

Ima uvijek spakiranu torbu i telefon pri ruci, spreman da zbog jednog poziva ode na drugi kraj svijeta. On je volonter Crvenog križa, a prvi je od volontera iz Hrvatske stigao na potresom razrušeni Haiti....

OPŠIRNIJE

Tihomir Štrekelj (46), umirovljeni dočasnik Hrvatske vojske i volonter Crvenog križa, u potresom razorenom Haitiju predstavljao je mjesec dana cijelu Hrvatsku. Bio je toliko odlučan pomoći Haićanima da je supruzi rekao kako ide "makar hodao na trepavicama!".

- Sve što sam znao i što su nam rekli mogao sam smjesta zaboraviti po izlasku iz zrakoplova u tamošnjem glavnom gradu. Dvojica Švicaraca su nam prišli i rekli – 'Dobrodošli u Haiti!' i odmah nas poveli u 50 kilometara udaljeno mjesto Leogane gdje su nas smjestili, prisjeća se Tihomir.

U Haitiju je proveo mjesec dana. Radeći svakodnevno po 12 sati smršavio je 12 kilograma. Zarazio se i parazitima te zbog toga bio u bolnici.

- Haiti je jedna velika ekološka bomba koja se neće tako brzo riješiti, tvrdi Tihomir gotovo godinu dana nakon potresa. Za sebe tvrdi da je bio dio sprinterske ekipe te da je nakon njih započeo maraton koji će dugo trajati... "Najbolje bih se osjećao kad bih, džepovana punjenih bombonima, otišao u neki kamp. Kad bi mi neko dijete prišlo, darivao bih ga bombončićem. Nijedno dijete nije otišlo da nije reklo – hvala! To je nešto što vas čini sretnim, znate!, priča Štrekelj.

OD POSLJEDICA POTRESA HAITI ĆE SE JOŠ DUGO OPORAVLJATI

Međunarodni Crveni križ procjenjuje da je potres u Haitiju 12. siječnja poginulo više od 200.000 ljudi, a više od 1,3 milijuna ljudi ostalo je bez krova nad glavom. Zbog loših higijenskih uvjeta zemljom hara kolera, povećavajući broj žrtava.