Heroji 2010.



KOSINJSKI HEROJI

Poplava je u Gornjem Kosinju u Lici za tamošnje stanovništvo najgora noćna mora. Hrabri mještani spašavali su utopljenike, pružali im liječničku pomoć te donosili hranu i potrepštine onima koje je voda zatočila u kućama...

OPŠIRNIJE

Nitko ne zna hoćemo li se uskoro opet boriti s poplavama. Svi strahujemo, kaže Damir Prša (21) iz Gornjega Kosinja u Lici. On je u siječnju već plovio čamcima tamo gdje se inače vozi autom. On je 11. siječnja s Josipom Pintarom (18) i Antom Delačem (48) uskočio u čamac kako bi spasio dva muškaraca, ženu i dijete kojima se čamac prevrnuo. Hrabra trojka je uspjela u naumu, a Damir je tek nakon spašavanja otkrio kako je među unesrećenima bio njegov otac Dragan. Voda je za poplava zarobila mnoge stanovnike kosinjske doline. Tako odsječeni mogli su samo na svojim otocima čekati čamce s namirnicama. Oni su gotovo odmah počeli voziti, a organizirao ih je kosinjski svećenik Ivan Hodak. I sam okružen vodom, u župnom dvoru Gornjeg Kosinja je organizirao prijevoz namirnica, pomaganje bolesnima, ali i tješenje preplašenih. Pazio je i da unesrećeni prijave štete koje im je voda napravila. Besplatno i u svoje slobodno vrijeme došao je pomagati gospićki liječnik dr. Bojan Glažar. Uzeo je slobodne dane te čamcem obilazio stare i bolesne pružajući im zdravstvenu skrb. Opet bi to ponovio, kaže, iz ljudskog poriva i bez ikakve novčane naknade.

KOSINJANI STRAHUJU ZA SVOJU BUDUĆNOST I ŽIVOT U DOLINI

Prema prostornim planovima, kaže župnik Hodak, Kosinjska dolina bi trebala biti pretvorena u jezero. Ljudi žive u neizvjesnosti. - Molim direktore HEP-a i sve koji o tome odlučuju da kažu hoćemo li napokon početi normalno živjeti – rekao je Hodak.