Heroji 2010.



ANTO GRGIĆ (42)

Vrpolje

Kontakt policajac Anto svakoga dana prolazi Vrpoljem i poznaje gotovo svakog stanovnika. Posebno ga je teško pogodila vijest da maleni Mihael, dječak čije roditelje nije poznavao, boluje od leukemije. Morao je nešto učiniti...

OPŠIRNIJE

Mihaelu Šuniću (4) iz Vrpolja su početkom siječnja dijagnosticirali leukemiju. Iako nije poznavao dječaka ni roditelje, policajac Anto Grgić je ponudio pomoć. Organizirao je koncert i akciju "Nabaci peticu Mihaelu". Ljudi su čupali ambroziju, a otkupila ju je općina.

- Želio sam roditeljima umanjiti brige. Znam da se brinu o dječakovom zdravlju, pa sam želio da se barem ne brinu kako će platiti smještaj u Zagrebu dok su bili uz njega – rekao je Grgić.

U akciji je prikupio više od 32.000 kuna. Spriječio je i željezničku nesreću.

- Vozio sam se pored pruge i vidio da njoj sjedi nekoliko radnika, vjerojatno su marendali jer bilo je oko 10 sati ujutro. Ugledao sam kako vlakovi iz suprotnih smjerova idu jedan prema drugom. Istrčao sam iz auta i viknuo radnicima da trče prema jednom, a ja ću prema drugom vlaku. Mahao sam rukama u pravcu vlaka strojovođi da se zaustavi. Vlakovi, teretni i putnički, jurili su punom brzinom jedan prema drugom. Na svu sreću strojovođe su nas primijetili. Kočnice su škripale, iskrilo je na sve strane. Imao sam osjećaj da se sve ruši. Vlakovi su stali desetak metara jedan od drugog – sjeća se Grgić svjestan da je toga dana spasio na desetke života.

MAJKA MU SE RASPLAKALA OD SREĆE JER JE DOBIO NAGRADU

Nagrada Ponos Hrvatske mi je jako draga. Smatram da je to nešto najviše što čovjek može dobiti za svoj rad. Kada je moja majka čula da ću dobiti nagradu Ponos Hrvatske od sreće je počela plakati, i meni je od uzbuđenja krenula suza, rekao je Anto Grgić.