Heroji 2010.BOSILJKA KUŠAN (58)

Zagreb

Samohrana majka preboljela je tri karcinoma, a kući iz bolnice nakon kemoterapija dolazila je s osmijehom na licu kako njezin sinčić ne bi vidio da je bolesna....

OPŠIRNIJE

Zagrepčanka Bosiljka Kušan (58) preboljela je rak dojke, štitnjače i maternice. Sve je počelo nakon smrti njezina supruga, 1995. godine. Liječnici su joj dijagnosticirali rak dojke. U samo 24 "kvadrata" kućice, čije zidove zbog vlage mora bojati svaki mjesec, Bosiljka rodom iz Knina, odgajala je tada 11-godišnjeg sina Tomislava.

- Iscrpljujuće kemoterapije, muka i povraćanje bili su moja svakodnevica. Nisam imala novca za voće i povrće, nego samo za najnužnije: brašno, jaja i mlijeko. Moj Tomica nije smio primijetiti da sam bolesna i kakvu bol trpim. Kad bi moj sin rekao da je gladan, satima bih razgovarala s njim da zaboravi na glad i da lakše zaspi. Nisam dala da me bolest potpuno slomi jer znam da bi moj dječak ostao sam

- prisjeća se najtežih dana Bosiljka. Liječnici su joj odstranili lijevu dojku. No, njezine muke tu su tek počele. Rak se proširio na štitnjaču, a potom na maternicu i jajnike. Iako je uspjela izdržati bezbrojne terapije ova žena sa strepnjom čeka svaki novi dan jer se karcinom može vratiti. Osim toga, svakodnevno dva puta ubrizgava inzulin injekcijom jer je dijabetičar. Pa ipak, s pravom visoko podiže glavu, jer za nju nema posustajanja.

KROZ STIHOVE U PJESMAMA JE OPJEVALA ŽIVOTNU BORBU

Preživljava sa 1700 kuna invalidske mirovine. Krojasčica je, pa za koju kunu više šiva susjedima. Ono što ju najviše veseli je pisanje pjesama. Počela je prije nekoliko godina, a sad je postala profesionalka. Svi joj se nasmiju jer svako malo "ima inspiraciju".