Heroji 2010.



DRAGAN PROSTRAN (55)

Zadar

Kako bi iz mora izvukao staricu i dječaka, Dragan je u dva navrata riskirao vlastiti život i zdravlje. Ozlijedio je kralježnicu no, kaže, nije ni sekunde požalio što se našao u pravo vrijeme na pravome mjestu.

OPŠIRNIJE

Prema Leonori, brodu kojim inače prevozim turiste do Golog otoka i Raba, netko je došetao i uskoro bio u moru. Možda se nekima učinilo da je to bio skok, ali ja sam znao da je bio pad, nitko ništa nije primjetio.Otrčao sam prema brodu kao oparen. Sunce je padalo a brod je bio okrenut na buru koja ga je "tjerala" na mul. U moru ništa nisam vidio ali morao sam skočiti, priča Dragan Prostran (55) iz Zadra. Skočio je na noge u tridesetak centimetara razmaka između broda i rive. Pritom je leđima udario o parapet.

- Ugledao sam nešto bijelo i znao sam da je to tijelo djeteta. Doronio sam do njega i uhvatio ga u naručje

sjetio se spašavanja Dragan.

Tada se shvatio da će ih vjetar zgnječiti o rivu ako krenu kraćim putem. S djetetom u naručju zato je krenuo dužim. Preronio je krmu ispod propele 30 metara dugačkog i 120 tona teškog broda te spasio dijete. Godinu dana ranije na istom mjestu je spasio Dinku Hrabrić (85) iz Baške. Ukočila se plivajući i svi su mislili da je preminula. Nakon punih pola sata reanimacije starica je pljunula vodu i prodisala. Dragan je tijekom ljetovanjana Krku spasio i dječaka iz Poljske koji je također upao u more između broda i rive.

DJEČAKOV OTAC NASLIKAO MU JE SLIKU U ZNAK ZAHVALE

Slikar Ivan Peraš, otac spašenog dječaka, želio je Draganui zahvaliti što mu je sin živ. Danas na zidu Draganove kuće u Zadru visi slika na kojoj je grotlo mora, oluja, a na stijeni dječak prema kojem ide brod. - Ja sam taj brod, ponosno kaže Dragan.