Heroji 2010.



MIRJANA CORELLI(60)

Rijeka

Iz humanosti i želje da pomogne nepoznatom u nevolji, Mirjana je u životu darovala krv 109 puta te ni sama ne zna koliko je života tako spasila. Ljuti se, kaže, jer već nekoliko godina postoji ograničenje zbog kojega žene smiju darovati krv samo tri puta na godinu, a prije nitko nije ni pitao…

OPŠIRNIJE

Mirjana Corelli (60) umirovljenica iz Rijeke i volontreka riječkog Crvenog križa, već pune 33 godine dobrovoljno daruje krv. Mirjana je 2. prosinca ove godine ponosno darovala krv po čak 109. put, što je za ženu jako puno. - Pitali su me 1977. godine u firmi u kojoj sam tada radila želim li dati krv. Bez razmišljanja sam pristala. Otada sam svake godine darovala krv po tri četiri puta, a pauzirala sam samo u vrijeme trudnoće, govori Mirjana koja je spasila brojne nepoznate živote.

- Nikada nisam razmišljala o tome koliko je života spašeno mojom krvlju, niti ne želim znati tko je moju krv primio

govori Mirjana.

Naime, ima AB negativnu, vrlo rijetku krvnu grupu. Priznaje, boji se liječnika, a pogotovo zubara. No, ističe, humanost je jača od bilo kakve bojazni. Mirjana ima troje djece, sina (44) te dvije kćeri (40 i 16). - Obitelj se ponosi mnome i sretni su što sam ustrajna u darivanju dragocjene tekućine. Stariju djecu poticala sam na to da postanu darivatelji, no nisu bili ustrajni. Suprug se pak toliko boji liječnika pada u nesvijest kad vidi iglu, šali se uvijek dobro raspoložena Mirjana i dodaje da će krv darovati dokle god joj zdravstveno stanje bude dopuštalo.

ZBOG LIJEKOVA JEDANPUT NIJE MOGLA DAROVATI SVOJU KRV

Zvali su me iz Crvenog križa i rekli kako je djetetu koji boluje od leukemije potrebna moja krv. Teška srca sam morala odbiti, jer sam pila tablete protiv bolova. To je prvi put da sam odbila poziv, osjećala sam se loše i još se grizem zbog toga, kaže Mirjana.