Heroji 2010.



RADNICE KAMENSKOG

Zagreb

Unatoč spoznaji da su izgubile radno mjesto jer im je tvrtka propala, hrabre hrvatske žene su posao odradile pošteno i do posljednjega dana, iako su mogle sve ostaviti i otići kućama. Mjesecima nisu primile plaću za posao koji su već odradile, a upitno je hoće li je i dobiti kada tvrtka ode u stečaj.

OPŠIRNIJE

Radnice Kamenskog do zadnjeg su dana radile. Odradile su naručene poslove iako su mogle, kad su vidjele da se sve raspada i da mjesecima nisu dobile plaće, dignuti ruke i otići kući. Primjer su hrvatske žene koja se bori do zadnjeg i pošteno zarađuje kruh. Zbog toga su dobile nagradu Ponos Hrvatske.

- Kucale smo na sva vrata, od USKOK-a, Državnog odvjetništva i sindikata, no svugdje su nas odbili. Danima smo smišljale što i kako dalje. Odlučile smo se za štrajk glađu. Ne možemo samo šutjeti

- prisjeća se Đurđa Grozaj (53).

U Kamenskom je radila 30 godina, a ukupno ima 35 godina staža. Štrajk glađu četiri radnice započele su 20. rujna. Tada im je Kamensko dugovalo tri plaće i četiri naknade za prijevoz. Pridružilo im se još 17 žena. Mnoge, iako bolesne, prvih nekoliko noći spavale su u parku pokraj tvornice. Ubrzo su pokrenule generalni štrajk. Svakodnevno su dolazile u tvornicu i izrađivale broševe. Štrajk su prekinule 12. listopada nakon pokretanja stečaja. U petak 26. studenog oko 440 radnica zadnji su dan bile u tvornici Kamensko. Još čekaju svojih šest zarađenih plaća. U najboljim danima šivale su odijela po mjeri za ministre, vojsku i generale..

POKRETANJE PROIZVODNJE JEDINA JE NADA ZA SPAS

Nadamo se pomoći države. Željeli bi pokrenuti proizvodnju u tvornici Goričanka koja je još jedina u državnom vlasništvu. Najbolje bi bilo kad bi se nešto pokrenulo, uhodana smo ekipa koja zna plan i proizvodnju - nada se radnica Đurđa Krnjak.