Heroji 2011.



DAMIR GAL

Živio za druge

Zagrebački humanitarac često je i sam u džepu prevrtao posljednju kunu, no u slučaju potrebe, bez razmišljanja dao bi je siromašnom. Otvorio je vrata stana za sve ljude kojima treba pomoć

OPŠIRNIJE

Nezaposleni samohrani otac troje djece iz Zagreba, Damir Gal (55), umro je od srčanog udara u kolovozu ove godine. Tek tada otkrila se sva njegova veličina i dobrota kojom je tijekom života obasipao druge. Počeli su se javljati ljudi koji su spavali u njegovom domu kada nisu imali kuda, izbjeglice koje su tijekom Domovinskog rata ostale bez domova te su živjeli kod njegove obitelji dok se nisu snašli. Jedanput mu je na vrata došla starija žena. Željela je upoznati čovjeka koji pomaže njezinoj kćeri koja se borila s narkomanskom ovisnošću, a s roditelima o tome nije željela razgovarati. Bila mu je neizmjerno zahvalna što je njezinom djetetu otvorio vrata svojeg doma te uvijek bio spreman na razgovor i utjehu. Čovjeku koji se smrzavao darovao je svoj novi kaput, ili je znao posljednju kunu iz džepa dati sirotinji. O njegovom radu pisali smo kada je pred Božić 2009. godine podijelio oko 15.000 darova siromašnoj djeci, a radio je to svake godine.

- Nema ništa ljepše od djetetova osmijeha dok otvara dar. Život nema smisla ako ga živiš samo za sebe, rekao je tada i dodao da su se on i djeca, Tamara (21), Filip (19) i Tin (15), počeli baviti humanitarnim radom nakon smrti supruge Ruže prije pet godina.

- Rekao nam je: “Bolje da dam sto puta u krive ruke nego da jedanput ne dam onome kome stvarno treba pomoć” - rekla je Tamara. Ona i dvojica braće ostali su prepušteni sami sebi, ali odlučni da nastave očevim stopama.

TAMARA, FILIP I TIN GAL JEDVA PREŽIVLJAVAJU

Damirovi prijatelji apeliraju na sve da pomognu njegovoj djeci, koja se još školuju. Mjesečno prime samo 1200 kuna majčine mirovine. Imaju tekući račun kod Zagrebačke banke broj 3222996920, na ime Tamara Gal.