Heroji 2011.



ZDENKO MILOŠEVIĆ

Neviđena hrabrost

Mahniti pljačkaš udarao ga je po glavi i pucao mu je u nogu te ga ozlijedio. Zdenko je rukom obrisao krv s lica i izgurao razbojnika te obranio zaposlenike banke koju je čuvao u Splitu

OPŠIRNIJE

Samo Bogu mogu zahvaliti što sam živ! A i da opet bude pljačka, vjerojatno bih postupio malo promišljenije. S malo manje srca, a malo više razuma - ispričao je Zdenko Milošević (62), zašitar splitske Gradske sigurnosti koji je 28. travnja osujetio oružanu pljačku Imex banke u Splitu.

Držeći pištolj u rukama, razbojnik maskiran kapuljačom utrčao je u poslovnicu banke. Milošević ga je pokušao izgurati i zatvoriti vrata. Strgnuo mu je kapuljaču i pohrvao se s njim. No, razbojnik je zaštitara ranio hicem iz pištolja u bedro. Sve su snimile nadzorne kamere, što je policiji uvelike olakšalo posao. Snimke su objavljene u medijima.

- Uletio je u poslovnicu i udario me pištoljem u glavu. Uspio sam ga izgurati van, a to ga je razbjesnilo i vratio se. Tad je zapucao, a isprva nisam ni shvatio da sam pogođen. Možda bi me izreštao da mu se nije metak zaglavio u cijevi - prisjetio se hrabri Zdenko.

Nakon što je napadač pobjegao, ranjeni zaštitar je sam nazvao policiju i Hitnu pomoć. Operirali su ga u KBC Split. Iako mu u bedru nije pogođena niti jedna vitalna struktura, rana je sporo zacjeljivala. Zaštitar Zdenko Milošević je diplomirani inžinjer agronomije. Zbog rata sa suprugom i dvoje djece doselio se iz Sarajeva. Godinama je neuspješno tražio posao u struci, radio po humanitarnim udrugama, a prije pet godina zaposlio se kao zaštitar. Završio je tečajeve i među najboljima je u splitskoj Gradskoj sigurnosti.

PLJAČKAO JE ZBOG KOCKANJA I DUGOVA

Splitska policija je uhitila umirovljenog branitelja Z. Š. (43). Nakon što je raniio Zdenka, otrčao je u susjedni kvart Blatine i orobio poslovnicu Hrvatske pošte. Tamo je oružjem iznudio čak 82 000 kuna.