Heroji 2011.



DARKO CHUDY I VEDRAN DELETIS

Znanstveni uspjeh

Ne zna se zašto je mladiću (21) stalo srce, no nakon toga je dva mjeseca bio u komi. Zbog iznimne upornosti i želje liječnika da mu pomognu, danas živi gotovo bez ikakvih posljedica

OPŠIRNIJE

Josip Kokeza (21) iz Splita ležao je oko dva mjeseca u bolnici. Oči su mu bile otvorene ali nije doživljavao svijet oko sebe. Život mu se preokrenuo lani u studenom. U školi se srušio, a liječnici ni danas ne znaju zašto mu je stalo srce. Mozak je ostao bez kisika. Roditelji su bili očajni jer su znali da se iz vegetativnog stanja bolesnici vrlo rijetko spontano probude. Nadu je ulijevala činjenica da su ga vrlo brzo reanimirali te mozak nije bio nepovratno oštećen. Profesor Vedran Deletis, neurolog i neurofiziolog iz Splita od kolega je čuo za Josipa te je odlučio na njemu isprobati ono što proučava cijeloga života. Sa svojim timom otkrio je da neuroni nisu uništeni već oštećeni, što je bila odlična podloga za eksperimentalni zahvat koji je uslijedio u Zagrebu. Deletis je kontaktirao prof. dr. Darka Chudyja, pročelnika Odjela za neurokirurgiju KBKB Dubrava. Dr. Chudy je obavio operaciju i elektrodu fiksirao u središte mozga gdje su električni impulsi stimulirali jezgru odgovornu za svijest.

- U zadnjih devet mjeseci ugradili smo neurostimulator kod devet bolesnika. Josip se od svih najbolje rehabilitirao – kazao je prof. Deletis pa stavio nasmijanom Josipu ruku na rame. Mladić je ponovno posjetio bolnicu jer su mu početkom listopada izvadili neurostimulator i prepustili ga kolegama s kardiologije. Oni razmišljaju hoće li mu ugraditi defibrilator, maleni aparat koji bi mu pokrenuo srce ako se opet zaustavi.

JOSIP SE NADA DA ĆE UBRZO SVE SAVLADATI

Sportom se bavim kao i prije, a idem i u školu gdje mi svi pomažu, kazao nam je Josip koji još teško priča. Uskoro odlazi u Suvag, na neurorehabilitaciju. Mora ponovno naučiti pravilno govoriti, pisati i računati. Svi su optimistični.