Heroji 2011.



CRVENI NOSEVI

Misija u bolnici

Klaunovi volonteri svakoga tjedna obilaze dječje bolnice u Zagrebu i trude se malim pacijentima olakšati teške bolničke dane. Zbog njihovih duhovitih nastupa djeca zaborave na dijagnoze

OPŠIRNIJE

Smijeh, vika, glazba i pjesma ore se tmurnim bolničkim odjelom KBC-a Zagreb od listopada prošle godine. To su klaunovi odjeveni u liječničke kute kojima je cilj humorom ublažiti patnju, bol i brige bolesnoj djeci. Raznim gegovima i trikovima izazivaju radost u trosatnom druženju te tako djeci olakšavaju boravak u bolnicama.

- Želimo unijeti životnu radost bolesnima i nemoćnima, stvoriti poticajno okruženje za igru i zabavu djece u bolnicama. Pod stresom su zbog bolesti, odvajanja od roditelja, poznatog okruženja i svojih redovnih aktivnosti - kaže Zoran Vukić, osnivač hrvatske podružnice međunarodne udruge “Red noses Clowndoctors” i umjetnički direktor “Crvenih noseva”. Uz još 11 kolega klaunova dva puta na tjedan obilazi Klinički bolnički centar Zagreb, a od svibnja ove godine jedanput na tjedan i Dječju bolnicu Srebrnjak. U pripremi su i stalni posjeti dječjem odjelu bolnice u Rijeci, a cilj im je djelovati u cijeloj Hrvatskoj. Klaunovidoktori su posebno educirani profesionalci (glumci, glazbenici, žongleri, pjevači i plesači) koji svojim terapijskim djelovanjem pomažu bolesnoj djeci i njihovim roditeljima.

- Najteže bolesnim mališanima ponekad je teško izmamiti osmijeh na lice, no s različitim psihološkim pristupima te klaunovskim vještinama na kraju ipak dopremo do njih. Najsretniji smo kad se mališani nasmiju našim velikim cipelama, šeširu i velikom crvenom nosu - složni su šareni klauni.

MALIŠANI ŽELE DA IM DOLAZE JOŠ ČEŠĆE

Klaunovi su super i zabavni su - rekla je na kraju druženja s njima malena Patricija. Već je dva tjedna u bolnici zbog dišnih problema te iako ih se u početku prestrašila na kraju je s osmijehom pohvalila “doktore”.