Heroji 2011.TOMISLAV SMOLJANOVIĆ

Upornošću do istine

Istražujući navode američkih kolega, zagrebački ortoped sa svojim timom suradnika otkrio je da protein kojeg reklamiraju kao bezopasan kod muškaraca uzrokuje steriltet

OPŠIRNIJE

Liječnici u SAD-u prije nekoliko godina izazvali su revoluciju korištenjem proteina rhBMP2. On pomaže pri zarastanju slomljenih kostiju ili nadomješta koštano tkivo ako ga odstrane operacijom te kod operacija kralježnice. Proizvođač je lani samo na tom proizvodu zaradio više od 4,5 milijardi kuna u SAD-u. Protein se ne prodaje u Hrvatskoj, no mladi znanstvenik Smoljanović je s grupom kolega počeo 2006. istraživati studije američkih kolega objavljene na internetu. Iako su američki liječnici u početku govorili o nevjerojatnom uspjehu zahvata koji su prolazili bez posljedica, Smoljanović i suradnici uočili su na rentgenskim snimkama pacijenata da posljedice ipak postoje.

- Naime, protein je svojim djelovanjem počeo stvarati velika oštećenja na kralješcima, kosti su se jednostavno topile. Tu smo ih uhvatili u prvoj nedosljednosti. Uvidjeli smo i da uzrokuje teške upale korijena živaca, okoštavanje prostora kralježnice u kojem kosti ne bi trebalo biti, stvaranje oteklina u predjelu vrata koje su mogle ugušiti pacijente i općenito, otkrili smo da pacijenti trpe nevjerojatno teške bolove. Na kraju otkrili smo da protien kod muškaraca uzrokuje neplodnost, objasnio je Smoljanović.

Svoja zapažanja poslali su kolegama u SAD, no oni su ih ignorirali. Tek ove godine uspjeli su probiti barijeru. Službe istražuju proizvođača koji je znao za posljedice, a očekuju se i tužbe pacijenata koje nitko nije upozorio na rizike.

BIVŠI OLIMPIJAC NE ZNA ZA ODUSTAJANJE

Tomislav Smoljanović široj javnosti je poznat kao uspješan veslač. Njegova ekipa je na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. osvojila brončanu medalju, a srebrnu na svjetskom prvenstvu u Luzernu 2001.