Heroji 2011.IVICA ZIRDUM

Posao iz ljubavi

Umirovljeni župnik nije mogao gledati kako udovica s devetero djece živi u neljudskim uvjetima, pa je organizirao akciju i sagradio joj kuću. Kad je jedanput počeo, više nije mogao stati

OPŠIRNIJE

Novac u Hrvatskoj nije problem. Ljudi su uvijek spremni pomoći potrebitima. Samo ih treba mobilizirati, kaže velečasni Ivan Zirdum (71), umirovljeni svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, dobrotvor koji je u brojnim akcijama pomogao najsiromašnijima. Prikupio je nekoliko milijuna kuna, kojima je sagradio kuće nesretnicima.

Svoj prvi veliki pothvat učinio je prije 30 godina. Tada je bio župnik u Đakovačkim Selcima. Ražalostila ga je sudbina Kate Poplašen. Udovica s devetero malodobne djece živjela je u neljudskim uvjetima.

- Srušili smo joj stražnji dio dotrajale kuće i na tom dijelu načinili zgradu koja je sadržavala kuhinju, smočnicu i kupaonicu, kao i betonski prostrani podrum. To je za prvu ruku bila velika pripomoć toj siromašnoj obitelji - prisjeća se velečasni Ivan Zirdum.

Tada je shvatio kako može pomoći potrebitima na konkretan način i više nije mogao stati. Sagradio je kuću za Ružu Tubanović pa Jozu Živkovića, Mariju Mariček... Mariji je suprug poginuo i ostala je sama s 11 djece.

- Ključno je kad ljudima kažem da neće novac odnijeti na drugi svijet te da svi mogu sudjelovati u dobrom djelu uplatom donacije - govori velečasni Ivan Zirdum. Tijekom 20 godina rada sagradio je dom za desetak obitelji. Samo ove godine skućio je u Levanjsku Varoš obitelj Bobinac, čiji sin vodi tešku bitku protiv tri tumora. Nakon njih zbrinuo je i obitelj Zorana i Anice Labudović iz Koritne.

OSNOVAO JE I KLUB LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

U Đakovačkim Selcima je bilo puno socijalnih problema, a velečasni je svima htio pomoći. Osnovao je Klub liječenih alkoholičara kako bi bio potpora onima koji se bore sa svojim demonima. Klub je vodio 11 godina.