Heroji 2011.



OBITELJ ŽUPAN

Spriječio katastrofu

Krešimir i supruga vidjeli su da bager neće stati u rušenju pa su potrčali kako bi susjede izvukli iz kuće. Uspjeli su u posljednjem trenutku jer su cigle već pale u hodnik i ozlijedile ih

OPŠIRNIJE

Bilo je pola šest. Žena me panično probudila zbog buke te sam izjurio samo u gaćama i bos. Sve je bilo prašnjavo, bio je mrak, pa nisam ništa vidio, prisjeća se Krešo.

Shvatio je da bager ruši susjedovu kuću. Na brzinu se obukao i krenuo u spašavanje. Bacao je kamenje u bager, ali vozač se nije zaustavljao. Uspio je preskočiti ogradu visoku oko metar i pol kako bi došao do susjeda.

- Imam 65 godina i ni sam ne znam kako sam to uspio. Valjda je to adrenalin - prisjetio se ovaj hrabri umirovljenik. Bageristu je vikao: “Stani, stani! Ubit ćeš ljude!”. No kaže, ovaj se nije osvrtao i iz bagera mu je samo slegnuo ramenima. Krešo je bespomoćno trčao oko nezaustavljivog stroja, a tada mu je tijelom preprečio put.

- Ali on je kranom bagera krenuo na mene. Bacio sam se na pod i kran je proletio iznad mene. Bio je spreman ubiti. Morao sam spasiti susjede - prisjeća se Krešo što mu se motalo u glavi. Njegova supruga Olga budila je susjede Boženu (59) i Rudolfa (61) Hison. Bager im je već počeo rušiti kuću.

- Ubrzo se sve počelo rušiti i cigle su mi pale na nogu. Olgica me povukla samo nekoliko sekundi prije nego što se srušio ogromni kameni blok. Rudi se ni ne sjeća kako je izašao. Sve su to bile sekunde - govori Božena. Otkad su ostali bez kuće, Hisonovi povremeno žive kod rodbine, ali i kod svojih susjeda spasitelja. Županovi i Hisonovi susjedi su 45 godina, a sad su postali poput obitelji.

KREŠIMIRA OD MILJA ZOVU JUNAKOM ULICE

Slučaj s bagerom nije prvi put da je Krešo riskirao svoj život spašavajući druge. Kuća u kojoj su bili Rudolfov brat, njegova supruga i dvoje djece planula je 1980. godine. Izvukao ih je Krešo, junak Heinzelove 52.