Heroji 2011.



MARIO STIPETIĆ

Jači od straha

Mladi policajac pomogao je ozlijeđenoj djevojci koju nije poznavao ne mareći za sebe i svoj život. Legnuo je između nje i buktećeg automobila. Pazio je na nju pola sata do dolaska Hitne

OPŠIRNIJE

Sjećam se gromoglasnog praska. Okrenuo sam glavu i pogledao prema gore. Ondje je bio samo oblak dima. Prizor me skamenio. Ulovila me panika, bio sam u šoku... Samo tišina i ljudi. Mrtvi, ozlijeđeni, priča nam ogulinski policajac Mario Stipetić (23).

Krajem lipnja vraćao se sa svadbe. Ušao u svoje dvorište u Ogulinu. Bilo je 4.30. Još uvijek sumrak, vedro i toplo vrijeme.

- Pomislio sam da je prometna nesreća. Prvo sam vidio muškarca, pola tijela bilo mu je u autu, pola vani, na cesti. Žena je bila u autu koji je gorio, još je dvoje ljudi ispalo, i oni su ležali na cesti. Zvao sam 91, 112. Napravio sam krug oko potpuno razbijenog vozila i duboko udahnuo. Tijelo mi se smirilo, znao sam da sad moram pomoći - bez imalo srama o strahu koji je osjećao priča nam mladi policajac. Tad je još bio pripravnik, nije imao policijske ovlasti, dobio ih je prije dva mjeseca. Te noći nije ni bio u službi.

Na cesti, manje od metra od plamtećeg automobila, pokraj spremnika goriva koje je istjecalo, ležala je Ines K. (22). Žena je ozlijedila kralježnicu i nije se mogla pomaknuti. Mario je legnuo na tlo između buktećeg automobila i teško ozlijeđene djevojke. Svojim tijelom štitio ju je od plamena i moguće eksplozije.

- Molila me da ostanem uz nju. Prošlo mi je kroz glavu:’Mario, i ti ideš s njom’. Noge su mi se oduzele. Uhvatio sam je za ruku i zažmirio...Tako smo se držali oko pola sata, sve do dolaska u bolnicu, prepričao je Mario.

ZAHVALJUJUĆI NJEMU ONA DANAS HODA

Plamteći automobil ugasili su vatrogasci. Tek tada, nakon pola sata, liječnici su Ines stavili u kola Hitne pomoći. Mario ju je dopratio do bolnice. Liječnik mu je rekao da su je na cesti samo malo pomicali, ostala bi oduzeta od vrata.