Heroji 2011.



RANKA NJEGOVANOVIĆ

Superdjevojčica

Umjesto igre s vršnjacima, svakoga dana mala Ranka kuha, čisti i brine se o kućanstvu i članovima svoje obitelji. Uz sve te obveze uspijeva pisati zadaće, učiti i zadržati odlične ocjene

OPŠIRNIJE

Naizgled obična i vesela djevojčica Ranka Njegovanović (11) u očima krije tugu zbog majčine bolesti. Tumor na mozgu prikovao ju je za postelju. Ranki nedostaju njezini nježni zagrljaji, druženje i pokoji savjet, ali to ne pokazuje. Uz sve kućne obveze koje ima, za drugo nema vremena. Ne odijeva lutku Barbi već oblači brata Marka (3).

– Nije mi teško, jako ga volim i jedva čekam da dođem iz škole i zagrlim ga. Sve mi priča; tko je bio kod nas, što je radio, kako je mama tog dana, kako su on i pradjed zaspali kraj tople peći – kaže Ranka.

Prabaka Ljuba (85) je teško pokretna i još uvijek nekako uspijeva skuhati za obitelj.

– Ranka mi pomaže, ona skuha ponekad nešto jednostavnije, čaj za majku, djeda i brata sama sprema. Ne dam joj da diže teško, mlada je, ali ponekad i to mora jer djed i ja smo preslabi – rekla je Ljuba. Jedini u obitelji zarađuje tata Predrag (35) i trudi se obaviti najteže poslove kako ne bi pali na malenu.

– Još je dijete, sada joj je majka najpotrebnija. Ne žali se ni na što, nikada mi nije rekla da nešto ne može ili da neće – kaže Predrag.

Ranka je oslonac i pradjedu Stevanu (76). Teško bolestan ne zna koliko i kada mora piti lijekove. Čim stigne iz škole, Ranka odloži stvari i pođe majci pitati treba li joj što.

– Kada dođem kući prvo pogledam što kome treba, ručam i onda pišem zadaću, a onda se malo poigram s Markom – kaže ova odlična učenica i miljenica razrednih prijatelja.

RANKI POMAŽU UČITELJI I DJECA IZ RAZREDA

Puno mi pomažu moji školski prijatelji i nastavnici. Organizirali su akciju za mene, skupili su novac i odjeću da nam bude lakše. I tati pomažu njegove kolege u firmi Spin Valisu, rekla je skromna Ranka.