Heroji 2011.



DJEČJI VRTIĆ KRIJESNICA

Djeci za ljubav

Tete, kuharice, domar i spremačica. Svi zaposleni u dječjem vrtiću ostali su bez prihoda, a mališani nisu mogli ni naslutiti što se zbiva. Očajni zaposlenici zaštitili su djecu od okrutne stvarnosti

OPŠIRNIJE

Trebalo je imati snage i raditi punim intenzinom znajući kako su djeca i ukućani zaposlenika više gladna nego sita. Bilo je to traumatičnih šest mjeseci ove godine za tete i sve zaposlenike Dječjeg vrtića Krijesnica iz Hrvatske Kostajnice. Izostala je pomoć države, pa zaposlenim nisu imali odakle primiti plaću, a troškove putovanja čak dvije godine. Većina putuje na posao iz Petrinje, Hrvatske Dubice i drugih mjesta, a prijevoz do vrtića i nazad trebalo je platiti.

-Svi imamo kredite, režije, djecu koju treba otpremiti u školu, a novca nije bilo niotkud, kažu zaposlenici. Među njima je samohrana majka, odgojiteljica Nives Siebert iz Petrinje koja od kuće do posla i natrag svaki dan prelazi oko 70 kilometara.

-Trebalo je namaknuti novac za put, a nekada sam ostajala noćiti u Hrvatskoj Kostajnici kako bih uštedjela na troškovima puta. Na kraju sam morala tražiti jednokratnu pomoć od Centra za socijalnu skrb za mene i moje dijete, kaže odgojiteljica Siebert.Unatoč problemima s neisplatom plaća, djeca nisu osjetila nedaće zaposlenika. Za mališane se iz sredstava koje plaćaju roditelji uredno nabavljala hrana i potrepštine. Roditelji ni djeca nisu osjetili dramu koju su prolazili djelatnici. Obroci njihovih mališana bili su uvijek svježi i spravljeni s ljubavlju čak i kad kod kuće kuharice nisu što imale staviti na stol. Tete su bile uvijek nasmijane i vesele, iako su u sebi plakale.

PLAĆE SU IPAK NA KRAJU STIGLE NA RAČUNE

Zaostale plaće zaposlenima su ipak isplaćene. Neki kažu kako od plaća ne bi bilo ništa, da lani nije bila izborna godina. Vlada je osigurala 750 tisuća kuna kojima će pokriti efekte šestomjesečne „financijske suše“.